Sharp bude vo fabrike na televízory vyrábať rúška proti šíreniu koronavírusu

Japonská firma sa rozhodla pre veľmi netradičný krok. Vo fabrike na výrobu televízorov bude po novom vyrábať ochranné rúška.

03.03.2020 13:50
csm Coronaviren CDC 380df58725 Foto:
Koronavírus.
debata

Veľké firmy bojujú proti šíreniu koronavírusu rôznymi spôsobmi. Zamestnancom zakazujú pracovné cesty do zahraničia, rušia účasť na podujatiach či obmedzujú kontakt ľudí, ktorých radšej nechávajú pracovať z domu. Japonská firma Sharp sa rozhodla pre veľmi netradičný prístup – vo veľkej fabrike na výrobu televízorov bude po novom vyrábať ochranné rúška. V halách, ktoré musia spĺňať najvyššie hygienické štandardy čistoty, vyrobí až 150-tisíc rúšok denne. Firma tak chce kompenzovať ich nedostatok na miestnom trhu. Odborníci ale upozorňujú, že ochranné rúško poskytuje len veľmi obmedzenú ochranu proti šíreniu koronavírusu, obzvlášť, ak ho nosí neinfikovaná osoba.

Sharp v produkčnej hale v meste Mie východne od Osaky vyrába LCD panely. Ako však firma oznámila, modulárnou výmenou niektorých výrobných liniek je možné výrobu flexibilne meniť. Ak by výrobnú halu úplne prispôsobila, bola by schopná vyrobiť až 500-tisíc rúšok denne. Na zvýšenie výroby ochranných pomôcok apeloval aj japonský premiér Šinzo Abe, ktorý sľúbil rozšírenie zásob až na 600 miliónov rúšok mesačne.

Nosenie ochranných rúšok aj mimo pandemického obdobia je v ázijských krajinách veľmi časté. Dôvodom je nie len ohľaduplnosť a obmedzenie šírenia chrípky, ale aj znečistenie ovzdušia, ktoré ľuďom spôsobuje respiračné problémy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Sharp #koronavírus #ochranné rúška