Dezinfekcia došla, vyrobte si ju doma, radí WHO. A ponúka návod

S šíriacou sa nákazou koronavírusu začínajú chýbať dezinfekčné gély.

05.03.2020 10:28
umývanie rúk, voda, hygiena, vodovodný kohútik Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ponúka návod na prípravu, aby ste ich nemuseli zložito zháňať.

Epidemiológovia sa zhodujú na to, že najdôležitejšie v boji s koronavírusom je mať čisté ruky. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vydala návod, ako si dezinfekčný gél pripraviť svojpomocne.

Budete na to potrebovať nádobu s ryskou a uzáverom, injekčnú striekačku, litrovú fľašu čistého alkoholu, 3 % peroxid vodíka a glycerol (známy tiež ako glycerín). Všetko by malo byť bežne dostupné v drogériách či lekárňach.

Ako na to

Vezmite čistú nádobu, kde je vyznačená hladina jedného litra a nalejte do nej 830 mililitrov alkoholu. Potom pomocou pripravenej striekačky naberte 42 mililitrov peroxidu vodíka, pridajte ho do alkoholu a všetko poriadne premiešajte. Zostáva ešte pridať 15 mililitrov glycerolu, čo nepôjde úplne ľahko, pretože je veľmi hustý.

Všetko dôkladne uzatvorte a premiešajte. Potom už zostáva len celý obsah doliať do jedného litra vychladenou prevarenou vodou a znovu zamiešať. Pre čo najlepší možný výsledok je najlepšie vyrobený dezinfekčný gél nechať tri dni uzavretý odstáť a potom ho môžete bez strachu používať.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #dezinfekcia #gél #koronavírus #Covid-19