Koronavírus zmutoval do dvoch typov

Čínski vedci, ktorí študujú ohnisko choroby spôsobené novým koronavírusom SARS-CoV-2, identifikujú dvaja jeho kmene, čo naznačuje, že vírus už najmenej raz mutoval.

06.03.2020 11:02
2019-nCoV, koronavírus, korona, vírus, Foto:
Koronavírus 2019-nCoV.
debata (5)

Čo do šírenia agresívnejší typ vírusu prevláda podľa serveru CNBC v počiatočných štádiách nákazy v čínskom Wu-chan, kde bola choroba Covid-19 prvýkrát detekovaná, jeho výskyt sa však podľa predbežných záverov znížil.

Medzi ľuďmi kolujú dva typy infekčného vírusu, avšak predbežná štúdia tak najskôr naznačuje, čo niektorí vedci vo všeobecnej rovine už hovoria – že riziko ďalšieho zmutovania do niečoho celkovo horšieho je malé. Mutovanie týchto tzv. RNA vírusov je inak pomerne obvyklé.

Štúdia vedcov z Pekinskej univerzity a Pasteurovho inštitútu v Šanghaji spadajúceho pod Čínsku akadémiu vied zistila, že agresívnejší kmeň nového koronavírusu (kmeň L) spojený s ohniskom vo Wu-chane predstavoval asi 70 percent analyzovaných prípadov, zatiaľ čo 30 percent bolo spojených s menej agresívnym typom (kmeň S).

Kmeň S je evolučne staršie, teda sa z neho kmeň L podľa odborné publikácie National Science Review pravdepodobne vyvinul. Kmeň L je ale agresívnejší „len“ z hľadiska ľahšieho šírenia – nie je známe, že by nutne spôsoboval závažnejšie formu ochorenia.

Hypotéza o tom, že je kmeň L v akomkoľvek zmysle agresívnejší, ale nebola zatiaľ potvrdená, podotkla expertka na vedu v denníku The Guardian Hannah Devlinová, ktorá vyštudovala biomedicínu.

Výskyt agresívnejšieho vírusového typu sa po začiatku januára navyše začal značne znižovať, informoval s odvolaním na čínskych expertov server CNBC. To znie povzbudivo. Na druhej strane to ale úplne dobrá správa nie je, ak by to znamenalo, že vírusy, aspoň čiastočne a dočasne, mutujú do ľahšie šíriteľnej verzie.

Vedci, ktorí sa štúdie priamo nezúčastnili, uviedli, že jej zistenia sú zaujímavé, ale varovali pred vyvodením jasných záverov z predbežného výskumu, ktorý operuje s obmedzenými dátami.

„Je ťažké potvrdiť takéto štúdie bez priameho vzájomného porovnania patogenity a overení v ideálnom prípade na zvieracom modeli alebo aspoň v rozšírenej epidemiologickej štúdii,“ okomentoval to podľa agentúry Reuters odborník na infekciu a imunitu Stephen Griffin z britskej Univerzity v Leedse.

„Naše zistenia ale silne podporujú naliehavú potrebu ďalších okamžitých a komplexných štúdií,“ napísali sami autori nového výskumu s tým, že jedine tak lepšie pochopíme, ako sa existujúce koronavírus SARS-CoV-2 vlastne presne správa.

V pevninskej Číne, odkiaľ sa koronavírus začal šíriť, vzrástol počet obetí na viac ako tri tisícky, celkový počet nakazených potom na zhruba 80 500, narást sa spomaľuje.

Štátna spravodajská agentúra Nová Čína uviedla, že lekári potvrdili, že koronavírus napáda aj centrálny nervový systém. Stredná inkubačná doba koronavírusu je päť až sedem dní, maximálne 14 dní. Vo svete sa ale nákaza šíri ďalej.

Je to už viac ako mesiac, čo Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila nový koronavírus za mimoriadne závažné ohrozenie verejného zdravia. Od prepuknutia sa nakazilo necelých 97 000 ľudí na celom svete, viac ako 3300 ich zomrelo v dôsledku choroby Covid-19, ktorú spôsobuje.

Koronavírusy existujú desiatky druhov, sedem z nich postihuje človeka. Štyri vyvolávajú mierne problémy podobné prechladnutiu, ale tri posledné (SARS, MERS a nový SARS-2) predstavujú pre nakazeného vážnejšie komplikácie, ktoré môžu končiť aj smrťou.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #mutácia #koronavírus #Covid-19