Izraelskí vedci vyvíjajú metódu na zlepšenie pamäti počas spánku

Nová technika by mohla pomôcť obnoviť rovnováhu v mozgu pre ľudí, ktorí trpia post-traumatickou stresovou poruchou.

09.03.2020 21:23
veda, výskum, vzdelávanie, štúdium, škola,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Tímy výskumníkov z Univerzity v Tel Avive a z Weizmannovho inštitútu vyvinuli inovatívnu metódu, ktorá počas spánku dokáže ovplyvniť proces tvorby a formovania myšlienok v jednej z dvoch hemisfér mozgu. Technika, ktorá na stimulovanie pamäti využíva vône, môže pomôcť najmä tým, ktorí utrpeli úraz mozgu. „Vieme, že počas spánku dochádza ku konsolidácii pamäti. V rámci tohto procesu sú nedávno získané spomienky uložené v krátkodobej pamäti v hipokampe postupne prenášajú do dlhodobej pamäti umiestnenej v mozgovej kôre,“ vysvetlil pre server i24news profesor Yuval Nir z neurovedeckej fakulty Univerzity v Tel Avive.

„V štúdii sme sa snažili podrobne preskúmať procesy tvorby pamäti v mozgu počas spánku porovnaním mozgovej aktivity medzi oblasťami, kde sa pamäť vyskytuje a ostatnými,“ doplnil profesor Nir. Pacienti mali za úlohu zapamätať si umiestnenia slov, ktoré sa pred nimi na obrazovke objavili jeden po druhom. Niektoré boli umiestnené vľavo, iné vpravo.

Vedci vychádzali z hypotézy, že ak je vôňa vyvolávajúca pamäť aplikovaná len do jednej nosovej dierky, určená a spracovávaná bude len jednou polovicou mozgu. S jednostranným aplikovaním vône do jednej dierky vedci u účastníkov experimentu dokázali reaktivovať a posilniť špecifické spomienky uložené na konkrétnej strane mozgu. Zistilo sa, že pamäť ľudí bola podstatne lepšia pri slovách, ktoré im boli predložené na tej strane, pri ktorej im bola do nosovej dierky aplikovaná vôňa. Vo výsledku tak výskumníci konštatovali, že proces konsolidácie pamäti môže byť zosilnený externými vplyvmi, ako sú vône.

Nová metóda by mohla pomôcť post-traumatickým pacientom, ktorí vykazujú vyššiu aktivitu na pravej strane mozgu pri spomienkach na traumu, ktorá pravdepodobne súvisí s jej emocionálnym obsahom. Vyvinutá technika by mohla ovplyvniť tento aspekt pamäti počas spánku a znížiť tak emocionálny stres. Takisto môže mať prínos pri rehabilitácii pacienta s jednostranným poškodením mozgu v dôsledku mŕtvice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #pamäť #výskum #spánok #mŕtvica #Univerzita v Tel Avive #Weizmannov inštitút