Vírus sa šíri na 4,5 metra, vo vzduchu vydrží pol hodiny

Nový typ koronavírusu, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, sa môže prenášať na vzdialenosť až 4,5 metra a vo vzduchu môže zotrvávať aj 30 minút.

11.03.2020 07:00
2019-nCoV, koronavírus, korona, vírus, Foto:
Koronavírus 2019-nCoV.
debata (9)

Uvádzajú to čínski vládni epidemiológovia v štúdii, o ktorej informoval hongkonský denník South China Morning Post. Podľa serveru CNBC je priemerná inkubačná doba choroby COVID-19, ktorú vírus spôsobuje, päť dní. Do 12 dní sa príznaky choroby prejavia u prevažnej väčšiny (97,5 percenta) nakazených.

Denník pripomína, že doteraz zdravotnícke úrady vo svete radili dodržiavať medzi ľuďmi odstup jeden až dva metre, aby sa zabránilo prenosu nového koronavírusu. Toto odporúčanie by sa podľa autorov štúdie malo teraz prehodnotiť. Vzhľadom k dlhej dobe, počas ktorej nový koronavírus zostáva vo vzduchu, čínski experti tiež odporúčajú, aby ľudia nosili ochranné rúška.

Vírus navyše môže priľnúť aj na povrch predmetov, kam dopadnú kvapôčky nakazených, čo zvyšuje riziko infekcie, ak sa nič netušiaci ľudia týchto povrchov dotknú a potom si siahajú na tvár.

Doba, počas ktorej sa koronavírus na predmetoch udrží, záleží od okolitej teploty a type povrchu, píše South China Morning Post. Napríklad pri teplote 37 stupňov Celzia môže nový typ koronavírusu prežiť na materiáloch ako sklo, látka, kov, plast či papier dva až tri dni.

Autori štúdie vychádzali z konkrétneho prípadu, kedy v najhoršie postihnutej krajine Číne 22. januára nastúpil do diaľkového autobusu plného cestujúcich pasažier nakazený koronavírusom („pacient A“). V Číne sú vo všetkých diaľkových autobusoch povinne inštalované bezpečnostné kamery, takže epidemiológovia mohli pomerne ľahko šírenie vírusu v danom mieste zdokumentovať.

Podľa záznamov kamery „pacient A“, ktorý už sa v čase cesty necítil dobre a u ktorého sa neskôr potvrdila nákaza koronavírusom, nemal počas štvorhodinovej jazdy na tvári ochrannú rúšku – rovnako ako väčšina ďalších ľudí v autobuse, vrátane vodiča. Ostatných cestujúcich sa však nakazený nedotýkal ani sa s nimi nebavil. Okná 48-miestneho autobusu boli po celý čas zatvorené. Než pacient A vystúpil v ďalšom meste, stihol nakaziť sedem pasažierov. Medzi nimi pritom neboli len tí, ktorí sa nachádzali v blízkosti prenášača, ale tiež niekoľko osôb sediacich o šesť radov ďalej.

„Môžeme potvrdiť, že v uzavretom prostredí s klimatizáciou sa môže nový typ koronavírusu prenášať aj na vzdialenosť presahujúcu bežne uznávaný bezpečný odstup,“ uviedli vládni experti z čínskej provincie Chu-nan, ktorí prípad skúmali.

Podľa štúdie navyše koronavírus zotrval vo vzduchu aj potom, čo prenášač a ľudia, ktorých nakazil, autobus opustili. Neskôr bol totiž nový typ koronavírusu potvrdený aj u pasažiera, ktorý do autobusu nastúpil pol hodiny po vystúpení infikovaných cestujúcich.

Podľa jedného z pekinských lekárov, ktorý sa podieľa na diagnostikovanie a liečenie choroby COVID-19, ponecháva štúdia isté nezodpovedané otázky. Koronavírus sa napríklad v autobuse nepreniesol na cestujúcich, ktorí sedeli tesne vedľa prenášača.

Spravodajský server CNBC s odkazom na štúdiu amerických vedcov zverejnenú v časopise Annals of Internal Medicine napísal, že priemerná inkubačná doba choroby COVID-19 je päť dní. Do 12 dní vykazuje symptómy 97,5 percenta nakazených. To je v súlade s odporúčaniami zdravotníckych úradov dodržiavať štrnásťdňovú karanténu, píše server CNBC.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #choroba #koronavírus #Covid-19 #príznaky ochorenia