Čínski vedci zistili, ako nový koronavírus napáda ľudské bunky

Čína využila kryoelektrónový mikroskop, ktorý umožňuje nahliadnuť do vnútra buniek, aby pozorovala, ako nový koronavírus SARS-CoV-2 napadá ľudské bunky.

13.03.2020 07:03
Covid-19 / vírus / Foto: ,
Pohľad na SARS-CoV-2 (oranžovou farbou) - tiež známy ako 2019-nCoV, vírus, ktorý spôsobuje COVID-19 cez elektrónový mikroskop.
debata (30)

Podľa novej štúdie, zverejnenej v časopise Science, vírus k napadnutiu bunky využíva ako receptor enzým angiotensín konvertázu (ACE2), ktorý je spojený s aminokyselinovým transportérom. Cez ACE2 sa dostane do napadnutej bunky. Tento podtyp ACE2 nebol zatiaľ známy, uviedli čínski vedci.

Štúdia publikovaná v časopise Science uvádza, že vírus napadá receptor v ľudských bunkách v pľúcach, srdci, obličkách a v črevách.

Genetická informácia vírusu je uložená v ribonukleovej kyseline RNA. Tá sa môže kopírovať len v napadnutej bunke. RNA má svoju viazaciu doménu RBD, ktorá sa napojí práve na ACE2. Predchádzajúca štúdia uviela, že proteín, ktorý používa vírus k útoku, má dve viazacie domény RBD.

Hladina ACE2 v pľúcach sa u jednotlivých ľudí líši, čím sa dá vysvetliť, prečo u niektorých nakazených vyústi Covid-19 do silného zápalu pľúc.

Nové zistenia by podľa čínskych vedcov mohli pomôcť pri vývoji lieku proti chorobe Covid-19, ktorý by blokoval schopnosť vírusu naviazať sa na ACE2.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #veda #výskum #bunka #mikroskop #koronavírus #Covid-19