Bábätkám, ktoré majú problémy so spánkom, hrozí väčšie riziko úzkosti počas detstva

Batoľatá, ktoré majú značné problémy so spánkom, môžu čeliť vyššiemu riziku úzkosti a emočných problémov neskôr počas detstva.

28.03.2020 07:19
dieťa, bábo, bábätko, novorodenec, narodenie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Naznačujú to výsledky novej štúdie austrálskych vedcov, ktorá vyšla v odbornom časopise Archives of Disease in Childhood.

Vedci sledovali 1 507 prvorodičiek a ich detí. Zistili pritom, že každé piate, čo predstavuje zhruba 19 %, malo počas prvých rokov života „pretrvávajúce vážne problémy so spánkom“. „Toto sú batoľatá, ktoré sa aj v 12 mesiacoch života stále zobúdzajú tri až viackrát za noc. A mohlo by im trvať až hodinu, kým by zaspali, a majú problémy sa upokojiť, keď sa v noci zobudia,“ cituje televízia CNN vedúcu štúdie Fallon Cook z Murdoch Children's Research Institute v Melbourne.

Matky zapojené do štúdie na internete opisovali spánkové návyky svojich bábätiek v troch, šiestich, deviatich a dvanástich mesiacoch ich života, pričom tak robili cez internet a raz prostredníctvom osobného rozhovoru. Keď ich deti mali štyri a 10 rokov, výskumníci sa ich pýtali na ich duševné zdravie. Dali im pritom široko používané lekárske dotazníky na hodnotenie úzkosti a iných problémov s duševným zdravím.

Výskumníci rozdelili spánok skúmaných detí do troch skupín. Štvrtina detí mala „ustálený“ spánok, 56 % malo mierne, kolísajúce problémy so spánkom a 19,5 % malo pretrvávajúce vážne problémy so spánkom. Batoľatá z tretej skupiny mali podľa vedcov v porovnaní s prvou skupinou takmer trojnásobne väčšiu pravdepodobnosť výskytu symptómov emočných problémov vo veku štyroch rokov. Zároveň tiež u nich bola dvojnásobne väčšia pravdepodobnosť, že do desiatich rokov budú spĺňať diagnostické kritériá na emočnú poruchu. „U týchto detí bola väčšia pravdepodobnosť výskytu zvýšených príznakov úzkosti z odlúčenia, strachu z fyzického zranenia a celkovej zvýšenej úzkosti“ ako u detí s ustáleným spánkom, uvádzajú experti v štúdii.

Cook uviedla, že výskumom však nechcú u rodičov batoliat a detí, ktoré majú problémy so spánkom, vyvolať paniku. „Zhruba 56 percent problémov so spánkom kolísalo. Je určite normálne mať dieťa, ktoré má nejaké problémy so spánkom. Dávať pozor musíme na tie, ktoré majú veľmi pretrvávajúce, vážne problémy,“ upozornila. Zároveň vysvetlila, že hoci zistili u detí s takýmito problémami väčšie riziko problémov s duševným zdravím, ako je napríklad úzkosť, „je dôležité pamätať si, že väčšina z nich napokon problémy s duševným zdravím nemala“. V danej skupine len zistili vyššiu mieru problémov s duševným zdravím.

Podľa Cook by riešenie problémov so spánkom mohlo byť sľubnou cestou na nájdenie nových spôsobov intervencie, aby sa predišlo problémom s duševným zdravím. Mechanizmus medzi spánkom a mentálnym zdravím však podľa nej nie je ešte dostatočne pochopený a je pravdepodobné, že je do toho zapojených mnoho premenných vrátane genetických faktorov. Preto vyzvala rodičov, ktorí majú obavy zo spánku svojich detí, aby sa o tom poradili s ich lekármi.

debata chyba