Spojenie medzi cukrom a hyperaktivitou detí je len mýtus

Mnoho rodičov vidí v cukre vinníka hyperaktívneho správania svojich detí. Ale tento mýtus už bol vyvrátený, napísal denník The New York Times.

31.03.2020 08:04
dieťa, žiak, škola, neposlušnosť,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Názor, že by cukor mohol viesť k väčšej neposlušnosti detí, sa prvýkrát objavil v lekárskej literatúre v roku 1922. Myšlienka ale verejnosť nezaujala až do chvíle, kým v roku 1975 nevyšiel bestseller doktora Bena Feingolda Prečo je vaše dieťa hyperaktívne.

Feingold vo svojej knihe opisuje prípad chlapca, ktorý by dosť dobre mohol byť „pacient nula“ pre domnelé spojenie medzi konzumáciou cukru a hyperaktivitou.

V polovici 70. rokov začali byť pri liečbe hyperaktívnej poruchy a nesústredenosti obľúbené stimulačné lieky ako ritalin a amfetamín. Pre rodičov, ktorí sa obávali ich možných vedľajších účinkov, sa možnosť kontroly hyperaktivity obyčajným obmedzením či vylúčením cukru zo stravy zdala byť lákavá – a takmer neodolateľná.

Teóriu potom podporili aj niektoré štúdie, podľa ktorých strava bohatá na cukry spôsobuje zvýšené vylučovanie inzulínu, ktorý spúšťa produkciu adrenalínu a hyperaktivitu. Ale údaje boli chabé a iní vedci ich rýchlo spochybnili.

V roku 1994 otázku vyriešila veľmi starostlivá štúdia zverejnená v časopise New England Journal of Medicine. Skupina vedcov testovala bežných predškolákov a deti, ktorých rodičia uvádzali, že sú citlivé na cukor. Rodičia, ich deti a ani výskumníci nevedeli, ktoré z detí dostáva jedlo s cukrom a ktoré stravu sladenú aspartamom a ďalšími umelými sladidlami.

Pravidelné skúšky moču overovali, či deti nejedia nič iné. A v krátkych intervaloch potom robili deväť rôznych testov kognitívneho a behaviorálneho výkonu.

Vedci v štúdii dospeli k záveru, že cukor nijako neovplyvňuje ani správanie detí, ani ich poznávacie funkcie. Komentár uverejnený k tejto štúdii jednoznačne uviedol: „Neexistuje dôkaz, že samotný cukor môže zmeniť dieťa s normálnou pozornosťou na hyperaktívne.“ O rok neskôr dospela k rovnakému záveru analýza, ktorá zhromaždila údaje zo všetkých publikovaných štúdií.

Aj keď už bola jednoznačne vyvrátená, objavuje sa teória cukru ako príčina detskej hyperaktivity opäť a opäť ako predmet vedeckého skúmania. Avšak výsledky týchto výskumov sú stále rovnaké – cukor detské správanie jednoducho neovplyvňuje.

Napriek tomu obmedziť deťom konzumáciu cukru nie je zlý nápad. Aj keď to nijako neovplyvní ich správanie, môže ich to ochrániť pred obezitou, cukrovkou druhého typu a srdcovými chorobami.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #hyperaktivita #vedci #lekári #výskum #cukor