Koronavírus je najnákazlivejší, než sa objavia príznaky

Ľudia nakazení chorobou COVID-19, ktorú spôsobuje nový koronavírus, sú najviac nákazliví predtým, ako sa u nich objavia príznaky a v prvom týždni choroby, tvrdí vedecká štúdia vykonaná na deviatich chorých v Nemecku. Zverejnil ju web medRxiv.org.

19.03.2020 07:02
covid Foto:
Nový koronavírus COVID-19.
debata (2)

V nose a hrdle pacientov vedci objavili tisíce a niekedy až milióny vírusov. To je tisíckrát viac ako u chorých nákazou SARS, povedal riaditeľ oddelenia pre infekčné choroby a tropickú medicínu na mníchovskej klinike Schwabing Clemens Wendtner.

„Keď ste teda len mierne chorí alebo ste práve ochoreli, šírite okolo seba množstvo vírusov, čo vysvetľuje, prečo sme svedkami toľkých prenosov,“ hovorí výskumník Ali Khan z medicínskeho centra univerzity v Nebraske.

Ale sú tu tiež povzbudivé správy. Potom, čo telo začne produkovať protilátky, počty prítomných vírusov začnú klesať. To znamená „že zhruba za desať dní pravdepodobne už zrejme nemôžete nakaziť iných ľudí,“ vysvetľuje Khan.

Iné štúdie tiež naznačujú, že ľudia s veľmi miernym priebehom choroby alebo bez príznakov toľko vírusov nešíri. Je tak menej pravdepodobné, že by infikovali iných ľudí ako v prípade chorých s vážnejším priebehom nákazy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #vírus #koronavírus #Covid-19