Navýšenie ich hladiny v tele môže trvať šesť týždňov až šesť mesiacov, uviedol na webe profesor Jiří Ruprich z Centra zdravia, výživy a potravin ŠZÚ. Približne 80 percent nakazených novým typom koronavírusu na celom svete má mierny priebeh, ktorý pripomína ochorenie dýchacích ciest.
Smrteľné prípady nákazy podľa odborníkov súviseli s takzvanou cytokínovou búrkou, teda neprimeranou reakciou imunitného systému, pri ktorej telo produkuje imunitné bunky a proteíny, ktoré môžu zničiť iné orgány. „Práve prehnaná autoimunitná reakcia môže byť jednou z príčin úmrtia pri chorobe COVID-19. Závažnosť choroby zrejme s cytokinovou búrkou,“ cituje ŠZÚ z prestížneho lekárskeho časopisu Lancet Jimmyho Whitwortha z Londýnskej školy hygieny a tropickej medicíny.
Omega-3 mastné kyseliny môžu znížiť produkciu molekúl a látok spojených so zápalom ako sú práve cytokíny. Dlhodobá aplikácia rybieho oleja, ktorý ich obsahuje, alebo koncentrátu omega-3 vedie k zlepšeniu imunitného systému. „Hladina omega-3 sa v tele rýchlo hromadí. Môže to však trvať šesť týždňov až šesť mesiacov, kým sa objaví významná zmena nálady, bolesti alebo iných príznakov,“ píše ŠZÚ. Zápaly obmedzuje aj kyselina eicosapentaenová (EPA).
Odporúča sa minimálne 250 až 500 miligramov mastných kyselín pre zdravého dospelého denne. Pre zvýšenie omega-3 indexu je vhodná dávka až dva gramy.
Zdravotný ústav preto doporučuje konzumovať potraviny protizánpalové, tady ovocie a zeleninu, naopak zápalové potraviny treba obmedziť alebo vynechať. Sú to vysoko spracované potraviny s nadbytkom cukru, nasýtených tukov alebo mastné výrobky. Je potrebné si kontrolovať aj hladiny cukru v krvi. Ľudia by sa tiež mali naučiť zvládať stres.
„Štúdie už dlho preukazujú súvislosť medzi nízkym obsahom vitamínu D a mnohými zápalovými ochoreniami. Vedci vedia, že zlepšenie hladín vitamínu D môže pomôcť znížiť zápaly v tele,“ napísal ŠZÚ. Vitamín D prirodzene vyrába ľudská koža vďaka UV žiareniu zo slnka, v zime sú dobrým zdrojom ryby.