Koronavírus: Na nákazu môže telo pripraviť rybí tuk a vitamín D

Zápalom pľúc súvisiacim s ochorením COVID-19 môže podľa českého Štátneho zdravotného ústavu pomôť predchádzať rybí tuk a vitamín D.

19.03.2020 17:29
jedlo, strava, výživa, potraviny, ovocie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Navýšenie ich hladiny v tele môže trvať šesť týždňov až šesť mesiacov, uviedol na webe profesor Jiří Ruprich z Centra zdravia, výživy a potravin ŠZÚ. Približne 80 percent nakazených novým typom koronavírusu na celom svete má mierny priebeh, ktorý pripomína ochorenie dýchacích ciest.

Smrteľné prípady nákazy podľa odborníkov súviseli s takzvanou cytokínovou búrkou, teda neprimeranou reakciou imunitného systému, pri ktorej telo produkuje imunitné bunky a proteíny, ktoré môžu zničiť iné orgány. „Práve prehnaná autoimunitná reakcia môže byť jednou z príčin úmrtia pri chorobe COVID-19. Závažnosť choroby zrejme s cytokinovou búrkou,“ cituje ŠZÚ z prestížneho lekárskeho časopisu Lancet Jimmyho Whitwortha z Londýnskej školy hygieny a tropickej medicíny.

Omega-3 mastné kyseliny môžu znížiť produkciu molekúl a látok spojených so zápalom ako sú práve cytokíny. Dlhodobá aplikácia rybieho oleja, ktorý ich obsahuje, alebo koncentrátu omega-3 vedie k zlepšeniu imunitného systému. „Hladina omega-3 sa v tele rýchlo hromadí. Môže to však trvať šesť týždňov až šesť mesiacov, kým sa objaví významná zmena nálady, bolesti alebo iných príznakov,“ píše ŠZÚ. Zápaly obmedzuje aj kyselina eicosapentaeno­vá (EPA).

Odporúča sa minimálne 250 až 500 miligramov mastných kyselín pre zdravého dospelého denne. Pre zvýšenie omega-3 indexu je vhodná dávka až dva gramy.

Zdravotný ústav preto doporučuje konzumovať potraviny protizánpalové, tady ovocie a zeleninu, naopak zápalové potraviny treba obmedziť alebo vynechať. Sú to vysoko spracované potraviny s nadbytkom cukru, nasýtených tukov alebo mastné výrobky. Je potrebné si kontrolovať aj hladiny cukru v krvi. Ľudia by sa tiež mali naučiť zvládať stres.

„Štúdie už dlho preukazujú súvislosť medzi nízkym obsahom vitamínu D a mnohými zápalovými ochoreniami. Vedci vedia, že zlepšenie hladín vitamínu D môže pomôcť znížiť zápaly v tele,“ napísal ŠZÚ. Vitamín D prirodzene vyrába ľudská koža vďaka UV žiareniu zo slnka, v zime sú dobrým zdrojom ryby.

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín D #rybí tuk #koronavírus #Covid-19