Zomrel astronaut Al Worden, ktorý krúžil okolo Mesiaca

V stredu 18. marca odišla legenda amerického vesmírneho programu Apollo, astronaut Alfred "Al" Worden.

20.03.2020 07:36
alfred worden Foto:
Al Worden.
debata

Bol pilotom veliteľskej sekcie Apollo 15 a v roku 1971 sám krúžil okolo Mesiaca v čase, keď na jeho povrchu pristáli David Scott a James „Jim” Irwin. Zomrel v spánku v rehabilitačnom centre v americkom Houstone, informoval podľa agentúry AP jeho kamarát a kolega Tom Kallman. Mal 88 rokov.

Worden letel k Mesiacu v roku 1971 spolu s Davidom Scottom a Jimom Irwinom. Raketa Saturn 5 s veliteľským a služobným modulem Endeavour odštartovala z floridského mysu Canaveral popoludní 26. júla 1971. Po trojdňovom lete sa loď dostala na oběžnú dráhu nad Mesiacom.

Ako pilot veliteľského modulu zostal Worden na lunárnej obežnej dráhe na palube Endeavouru, zatiaľčo Scott a Irwin zostúpili s pomocou mesačného modulu Falcon na povrch a vyskúšali prvý lunárny elektromobil pre astronautov od NASA, takzvanú mesačnú buginu.

Ešte pred návratom uskutočnil Worden 5. augusta 1971 prvý výstup človeka do hlbokého vesmíru, aby 322 tisíc kilometrov od našej planéty vyzdvihol zo servisného modulu kazety s filmami a údajmi prístrojov na diaľkové skúmanie Mesiaca. „Vonku“ bol iba 38 minút.

Misia Apollo 15 pristála 7. augusta v Tichom oceáne. „Teraz viem, prečo som tu. Nie pre bližší pohľad na Mesiac, ale pre ohliadnutie späť na náš domov, na Zem,“ povedal o misii.

Apollo 15 bol jeho jediný vesmírný let.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #NASA #kozmonaut #Apollo