Briti objavili v krvi pacienta protilátku, ktorá môže premôcť koronavírus

Britskí vedci objavili protilátku, ktorá prináša nádej pre liečbu choroby COVID-19. Môže totiž koronavírus SARS-CoV-2 neutralizovať.

20.03.2020 12:59
korona2 Foto:
Ilustračné foto.
debata (11)

Zaujímavé je, že danú silnú protilátku identifikovali podľa britského denníka Telegraph v krvi pacienta, ktorý sa v minulosti zotavil z ochorenia SARS.

Odborníci z britskej neziskovej výskumnej organizácie Diamond v Harwelli v grófstve Oxfordshire na to prišli pri študovaní krvi tých ľudí, ktorým sa pred rokmi podarilo SARS poraziť.

Nájsť účinne vyzerajúcu protilátku u jedného pacienta sa im podarilo pomocou röntgenového prístroja The Diamond Light Source. Zariadenie pracuje v podstate ako veľký mikroskop, preto dokázalo detailne preskúmať krv pacienta, ktorému bola predtým diagnostikovaná choroba SARS. Výkonný stroj používa elektróny k produkcii svetelných lúčov, ktoré umožňujú skúmať vírusy.

Analýzou vzorky vedci zistili, že daná osoba má silnú protilátku, ktorá by sa mohla zachytiť na víruse a nechať ho zničiť prirodzenou imunitnou obranou tela.

„Náš tím izoloval špecifický proteín a hľadal u onoho pacienta, či dokáže identifikovať väzbu protilátky na správnom mieste, ktoré má potenciál byť užitočné. Odhalili sme povzbudivo vyzerajúcu väzbu na koronavírus,“ povedal pre Daily Telegraph profesor Gwyndaf Evans z centra Diamond.

Pacient, ktorý sa roku 2004 nakazil a neskôr zotavil z respiračnej infekcie, ktorá prepukla v Číne v roku 2002, môže teraz podľa servera The Daily Mail poskytnúť vedcom hľadajúcim možnú liečbu nový záblesk nádeje, hoci je potrebné aj o tomto pacientovi a protilátke zistiť ešte oveľa viac.

Súčasný koronavírus tiež patrí do skupiny vírusov SARS a má niekoľko podobných znakov ako starší vírus, ktorý spôsobil epidémiu medzi rokmi 2002 a 2004.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #krv #vedci #výskum #protilátky #koronavírus #Covid-19