Američania mapujú koronavírus v kanalizácii, vylučuje sa stolicou

Americká spoločnosť Biobot Analytics predstavila program, ktorý má mapovať stopy koronavírusu SARS-CoV-2 v kanalizácii.

24.03.2020 13:20
debata (10)

Vírus spôsobujúci ochorenie Covid-19 totiž podľa firmy sídliacej v štáte Massachusetts dokáže prežiť v komunálnom odpade, napísal populárno-vedecký magazín Popular Mechanics.

Ukazuje sa, že sa SARS-CoV-2 z nášho tela vylučuje stolicou, čo znamená, že sa zhromažďuje v mestských kanalizáciách.

Tvrdí to nová štúdia, na ktorej sa okrem Biobot Analytics (firma vzniknutá v spolupráci s Massachusettským technologickým inštitútom MIT) podieľali aj Harvardova univerzita a bostonská nemocnica Brigham and Women 'Hospital.

Firma bude poskytovať niektorým mestským službám v Spojených štátoch robotické zariadenia, pomocou ktorých budú detekovať a zbierať vzorky viac ako 24 hodín. Potom budú zhromaždené dáta analyzované a svoje zistenia následne spoločnosť oznámi postihnutým oblastiam.

Pokiaľ bude systém fungovať, vznikne tak podľa agentúry Reuters dynamická mapa sledujúca, ako sa vírus šíri do nových lokalít.

V USA neprebiehalo testovanie na prítomnosť koronavírusu úplne rýchlo, čo sťažovalo sledovanie šírenia nákazy v komunite. Toto má byť preto podľa MIT jedna z aktivít, ktorá by mohla situáciu zlepšiť a sprehľadniť.

Šanca na samotné šírenie nákazy cez kanalizáciu je síce minimálna, avšak vedci hľadajú všemožné spôsoby, ako lepšie prípady choroby Covid-19 identifikovať a lokalizovať.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #pandémia #koronavírus #Covid-19