Zotavení pacienti môžu mať kvôli koronavírusu obmedzenú funkciu pľúc, tvrdia vedci

Čínski vedci u pacientov, ktorí sa zotavili z koronavírusu, objavili poškodenie pľúc. To môže časom viesť až k neliečiteľnej pľúcnej fibróze.

24.03.2020 20:06
2019-nCoV, koronavírus, korona, vírus, Foto:
Nový koronavírus COVID-19.
debata (5)

Napriek tomu, že každým dňom pribúda počet pacientov, ktorí sa zotavili z koronavírusu, čínski vedci sa domnievajú, že ani oni neobídu bez trvalých následkov. V súčasnosti sa pritom už z koronavírusu vyliečilo takmer 110-tisíc ľudí (pozn. red. údaje k 24. marcu 2020). Vývoj zdravotného stavu ľudí, ktorí už koronavírus prekonali, zatiaľ ale nebol dôkladnejšie a najmä dlhodobo zmapovaný.

Nový koronavírus sa obvykle z horných dýchacích ciest presúva na dolné, dôsledkom čoho sú príznaky ako suchý kašeľ, dýchavičnosť či zápal pľúc. Podľa čínskych vedcov z Hongkongu je však možné, že úplné vyliečenie okrem možnej dočasnej imunity so sebou prináša aj poškodenie pľúc. Uviedol to nemecký denník Deutsche Welle.

Vyliečení, no nie bez následkov

V najnovšej štúdii, ktorá sa uskutočnila na vzorke 12 pacientov prepustených z nemocnice, vedci popisujú, že u dvoch až troch bolo možné pozorovať zníženú funkciu pľúc. “U niektorých pacientov môže funkcia pľúc po uzdravení sa poklesnúť až o 20 až 30 percent,” uviedol doktor Owen Cang Tak-Jin z Centra pre výskum infekčných ochorení v Nemocnici princeznej Margaréty v Hongkongu. Vzorka pacientov je však stále malá a z vedeckého pohľadu málo významná.

Počítačová tomografia ukázala, že v pľúcnych vačkoch sa môže hromadiť tekutina, pričom tento stav sa môže časom zhoršovať. K podobným výsledkom dospeli aj vedci z Wu-chanu, ktorí vo februári analyzovali snímky 140 pacientov.

Ďalší výskum by sa mal preto zamerať primárne na pacientov, ktorí sa už z ochorenia COVID-19 vyliečili a sledovať, či sa u nich vyvinula pľúcna fibróza. Pľúcna fibróza spôsobuje zjazvenie pľúc, ktoré môže poškodiť normálnu funkciu pľúc a brániť okysličovaniu krvi. Nízka hladina kyslíka v krvi následne spôsobuje dýchavičnosť, obzvlášť pri telesnej aktivite. Pľúcnu fibrózu nie je kvôli už zjazvenému tkanivu možné liečiť, progresiu však je možné spomaliť a v niektorých prípadoch dokonca zastaviť, ak bolo ochorenie včas odhalené.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #pľúcna fibróza #koronavírus #liek na koronavírus #Covid-19