Koronavírus: Fajčenie zvyšuje riziko nákazy, jej prenos aj úmrtnosť

Podľa najnovších vedeckých štúdií sú fajčiari viac ohrození nákazou COVID-19, spôsobenou novým koronavírusom ako nefajčiari.

25.03.2020 15:16
covid3 Foto:
Nový koronavírus COVID-19.
debata (3)

Po infikovaní sa u nich tiež predpokladajú ťažké zdravotné dôsledky. Na túto skutočnosť upozorňujú centrá pre liečbu drogových závislostí.

Odborníci upozorňujú, že fajčenie môže spôsobiť, že je organizmus pri stretnutí s koronavírusovou infekciou zraniteľnejší. Podľa štúdií fajčenie poškodzuje aj imunitný systém, a tým schopnosť zvládať infekcie. „Štúdie preukázali, že fajčiari dostanú s dvakrát väčšou pravdepodobnosťou chrípku a majú potom závažnejšie symptómy. V minulosti sa zistilo, že majú i vyššiu úmrtnosť,“ uviedol hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre medicínu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica.

Čínske údaje ukazujú, že na ochorenie COVID-19 zomierali viac muži ako ženy. Najohrozenejší sú ľudia nad 80 rokov. Počet obetí začína výraznejšie stúpať od 50 roku veku. U potvrdených prípadov zomrelo v Číne 4,7 percenta mužov a len 2,8 percenta žen. Zatiaľ nie je jasné, prečo tomu tak je a či to napríklad nesúvisí s tým, že muži v Číne viac fajčia a pijú alkohol (50 až 80 % mužov v Číne fajčí, ale len dve alebo tri percentá žien). Vysoká miera fajčiarov je aj medzi mužmi v Iráne, Taliansku a Južnej Kórei.

Zistenia z Číny preukázali, že medzi pacientmi bolo viac fajčiarov, ktorí potrebovali pľúcnu ventiláciu, alebo ktorí zomreli a vyššie bolo i percento fajčiarov medzi ťažkými prípadmi infekcie. Fajčiari mali približne 2,4-krát väčšiu pravdepodobnosť prijatia na jednotku intenzívnej starostlivosti a potrebu mechanickej ventilácie ako nefajčiari, približujú štúdie.

Na rizikovosť fajčenia v súvislosti s koronavírusom upozornila už pred časom Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). „Vírus postihuje u človeka v prvom rade dýchací trakt. Fajčenie má výrazný dopad na zdravotný stav celého dýchacieho traktu. Je zvlášť rizikové pre pľúca. Podľa dostupných štúdií sa predpokladá, že fajčenie je spojené so zlou prognózou priebehu infekcie,“ napísala WHO.

Najnovšia práca austrálskych vedcov z 20. marca poukazuje na zvýšenú zraniteľnosť fajčiarov s tým, že fajčenie môže zvyšovať riziko nákazy infekciou, jej prenos a zvýšenú úmrtnosť na COVID-19. Tieto riziká a následky sa týkajú nie len fajčiarov cigariet, ale aj užívateľov elektronických cigariet a IQOS.

Na spojenie medzi fajčením a oslabením imunitného systému či pľúcnymi zápalmi v súvisloti s koronavírusom nedávno poukázali aj lekári v odbornom časopise Scientific American. Na výsledky rozsiahlejších štúdií, ktoré by tieto tvrdenia podporili, si však budeme musieť ešte nejaký čas počkať.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) o koronavíruse:

  • čas liečenia sa pohybuje medzi tromi až šiestimi týždňami
  • 5 % všetkých pacientov potrebuje umelú pľúcnu ventiláciu

15 % percent musí dýchať vysoko koncentrovaný kyslík

väčšina nakazených vykazuje príznaky, ktorými sú horúčka (88 %), suchý kašeľ (67,7 %), dýchavičnosť (18 %), bolesť v krku, migrény a bolesti svalov (14 %). Medzi menej časté symptómy patrí zimnica (11 %), závrate a zvracanie (5 %) alebo hnačka (4 %). Naopak, nádcha príznakom nákazy nie je.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #vírus #pandémia #koronavírus #Covid-19 #rizikové skupiny