WHO: Objavili sa "povzbudivé náznaky", čo sa týka šírenia koronavírusu

Európsky úrad Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vo štvrtok uviedol, že zaznamenal "povzbudivé náznaky", keďže Taliansko hlásilo nižšiu mieru nárastu počtu prípadov nákazy novým koronavírusom. Píše o tom agentúra AFP.

26.03.2020 14:31
koronavírus extra Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Hoci situácia zostáva veľmi vážna, začíname pozorovať niektoré povzbudivé náznaky. V Taliansku, ktoré má najvyšší počet prípadov v tomto regióne, práve zaznamenali o niečo nižšiu rýchlosť šírenia nákazy, aj keď je stále príliš skoro povedať, že pandémia v tejto krajine vrcholí,“ konštatoval regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge na tlačovej konferencii.

V Európe zatiaľ zaznamenali viac ako 220.000 prípadov ochorenia COVID-19 spôsobeného koronavírusom SARS-CoV-2, pričom 11.987 ľudí mu podľahlo, informoval európsky úrad WHO.

Znamená to, že šesť z každých desiatich prípadov nákazy a sedem z desiatich úmrtí hlásili v Európe. Počet prípadov nákazy na celom svete prekročil 400 000.

Mnohé európske krajiny prijali v čase šírenia koronavírusu prísne obmedzenia vrátane karanténnych opatrení a uzavretia podnikov a hraníc, ako aj zhromažďovania sa na verejnosti vo väčšom počte.

Podľa Klugeho sa bude čoskoro dať určiť, do akej miery majú takéto opatrenia účinok. Upozornil však vlády a obyvateľov, aby si uvedomili „novú realitu“ vytvorenú pandémiou a pripravili sa na jej dlhodobý vplyv. „Nebude to šprint, ale maratón,“ dodal Kluge.

debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #pandémia #koronavírus #Covid-19