Koronavírus: Na čo slúžia rýchlotesty

Zisťovanie infekcie spôsobenej vírusom SARS-CoV-2 sa na Slovensku robí pomocou metódy RT-PCR, ktorá vďaka vysokej citlivosti dokáže zachytiť prítomnosť vírusovej RNA v steroch z nosohltana ešte predtým, ako sa rozvinú symptómy ochorenia a je účinná aj pre identifikáciu bezpríznakových nosičov vírusu.

27.03.2020 12:32
korona9 Foto:
Koronavírus.
debata (1)

RT-PCR test je zlatým štandardom diagnostiky vírusových infekcií, ktorý si však vyžaduje vhodne vybavené laboratórium a personál s expertízou v technikách molekulárnej biológie. Realizácia RT-PCR testu vrátane izolácie RNA trvá približne štyri až päť hodín.

Vo verejnosti však rezonuje otázka, či a v akej situácii je možné využiť tzv. rýchlotesty, ktoré sa dajú urobiť „rýchlo“, teda za 20 až 30 minút aj v teréne mimo laboratórií. Spoločnou črtou týchto rýchlotestov je väzba vírusovej bielkoviny, tzv. vírusového antigénu so špecifickou antivírusovou protilátkou. Je však potrebné zdôrazniť, že ide v zásade o dva odlišné typy testov, pričom každý má iný význam a iný vhodný spôsob použitia.

Prvý typ reprezentujú rýchlotesty sterov založené na detekcii vírusového antigénu (nukleoproteínu obaľujúceho vírusovú RNA) pomocou laboratórne vyrobených protilátok. Oproti RT-PCR majú nižšiu citlivosť, takže sú funkčné iba v čase, keď množstvo vírusu v sliznici nosohltana dosahuje svoj vrchol, teda tri až päť dní od nástupu symptómov ochorenia. Nie sú optimálne na skríning bezpríznakových nosičov, ich význam však spočíva v potvrdení prítomnosti vírusu SARS-CoV-2 u osôb s respiračnými chorobami a urýchlení klinického rozhodovania o liečbe.

Možný prenos vírusov zo šupinavcov na človeka... Foto: sav.sk
obrazok Možný prenos vírusov zo šupinavcov na človeka si vyžaduje ďalší výskum.

Druhý typ reprezentujú rýchlotesty založené na detekcii antivírusových protilátok, ktoré sa vytvárajú v rámci imunitnej odpovede organizmu spravidla 10 až 12 dní po nástupe symptómov ochorenia.

Antivírusové protilátky (zvyčajne kombinácia IgM a IgG) sa zisťujú v krvi infikovaných pomocou syntetických vírusových antigénov. Tieto testy sú vhodné na testovanie osôb, ktoré prekonali infekciu, s cieľom zistiť hladinu, pretrvávanie a ochrannú funkciu protilátkovej imunitnej odpovede jedincov.

Zároveň sú veľmi užitočné aj na sledovanie úrovne kolektívnej imunity v populácii, ktorej rozsah môže ovplyvniť dôsledky prípadnej druhej vlny epidémie. Na účel detekcie antivírusových protilátok je možné použiť aj štandardné laboratórne testy vo formáte ELISA. Je však potrebné vziať do úvahy, že protilátková odpoveď infikovaných osôb sa môže značne líšiť časom nástupu a hladinou protilátok.

Oba typy rýchlotestov teda majú svoje opodstatnenie. Treba ich však používať v súlade s tým, ako to deklaruje výrobca.

Zdroj: Vedeckí pracovníci Virologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #testovanie #pandémia #koronavírus #Covid-19