Vedci: Bez opatrení by vírus zabil 40 miliónov ľudí, nakazilo by sa 7 miliárd

Ak by sa neprijali žiadne opatrenia proti šíreniu koronavírusu, nakazilo by sa ním tento rok sedem miliárd ľudí a 40 miliónov pacientov by podľahlo chorobe COVID-19, ktorú vírus spôsobuje.

28.03.2020 14:37
???????? RGB Foto:
Koronavírus.
debata (9)

Vo svojej aktuálnej štúdii to podľa agentúry Reuters tvrdia vedci z Kráľovskej univerzity v Londýne (Imperial College London). Na celom svete teraz žije približne 7,7 miliardy ľudí. Nákaza sa doteraz preukázala u takmer 600 000 a viac ako 28 000 ich chorobe z koronavírusu podľahlo.

Svet podľa britských vedcov kvôli pandémii čelí „vážnemu a akútnemu“ núdzovému stavu a to, ako naň budú jednotlivé vlády reagovať, je zásadné pre ďalší vývoj.

Ak sa prijmú opatrenia na zmiernenie šírenia koronavírusu, ktoré znížia sociálne kontakty starších ľudí o 60 percent a v širšej populácii o 40 percent, mohli by sa straty na životoch podľa londýnskych vedcov znížiť o polovicu, teda na 20 miliónov.

„Predpokladáme ale, že ak by aj nastal tento scenár, budú zdravotné systémy všetkých krajín rýchlo preťažené,“ uvádza už dvanásta správa, ktorú tím Kráľovskej univerzity v Londýne vydal od prvého potvrdeného výskytu koronavírusu v čínskom meste Wu-chan na konci minulého roka.

Podľa skupiny odborníkov vedenej profesorom Neilom Fergusonom by sa dopyt po zdravotnej starostlivosti dal do istej miery uspokojiť len v prípade „rýchleho prijatia opatrení na ochranu verejného zdravia, ako urobilo mnoho krajín“. Experti tým majú na mysli napríklad výrazné testovanie populácie a izoláciu nakazených či opatrenia na obmedzenie sociálnych kontaktov, upozornila agentúra Reuters.

Ak by všetky krajiny zaviedli zodpovedajúce opatrenia, dalo by sa v najlepšom prípade zachrániť podľa Fergusonovho tímu až 38,7 milióna životov. Choroba COVID-19 by si tak vyžiadala asi 300 000 obetí.

„Aby sme sa vyhli nebezpečenstvu ďalších epidémií, bude potrebné zachovať opatrenia na potlačenie (šírenie koronavírusu) v určitej forme až do doby, kedy bude k dispozícii vakcína či účinná liečba,“ uviedla Fergusonova skupina vo svojej štúdii. „Akékoľvek zdržanie pri zavádzaní stratégií potláčajúcich prenos nákazy povedie k horším výsledkom a nižšiemu počtu zachránených životov,“ varujú britskí vedci.

9 debata chyba