V USA schválili test, ktorý vraj odhalí koronavírus za pár minút

Zdravotnícka firma Abbott Laboratories oznámila, že získala v Spojených štátoch povolenie uviesť na trh diagnostický test, ktorý dokáže v priebehu niekoľkých minút zistiť prítomnosť koronavírusu v tele pacienta.

28.03.2020 09:05
korona6 Foto:
Koronavírus.
debata (32)

Test bude využívaný v ordináciách praktických lekárov aj v nemocniciach, uviedla firma.

Počet nakazených koronavírusom v USA presiahol 100 000, čo je najviac na svete, a americké nemocnice sa stretávajú so žiadosťami tisícov ľudí o testy, ktoré by u nich infekciu potvrdili alebo vyvrátili.

Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv schválil využívanie testu vyvinutého spoločnosťou Abbott pre výnimočné situácie. Firma vo vyhlásení uviedla, že test začne distribuovať budúci týždeň a zvýši jeho výrobu na 50 000 kusov denne.

Podľa viceprezidenta oddelenia pre výskum a vývoj firmy Johna Frelsa môže byť pri použití tohto molekulárneho testu známy pozitívny výsledok za päť minút a negatívny za 13 minút. „Prídete na kliniku a počas svojej návštevy sa hneď dozviete výsledok,“ povedal Abbott.

Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv v posledneom čase schválil niekoľko testov na koronavírus od rôznych firiem. Minulý týždeň dal súhlas na používanie testu firmy Cepheid, ktorý odhalí prítomnosť koronavírusu do 45 minút. Ten by sa mal používať najmä v nemocniciach. Doteraz musela byť väčšina testov v Spojených štátoch zaslaná do laboratórií a výsledky boli spravidla k dispozícii až po niekoľkých dňoch, píše agentúra Reuters.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #test #vírus #koronavírus #Covid-19