Nemocnice sa vynašli. U pacientov s koronavírusom používajú potápačské masky

Namiesto jednorázových dýchacích masiek nemocnice používajú upravené potápačské masky, ktoré zabezpečujú pacientom prísun koncentrovaného kyslíka.

29.03.2020 21:20
šnorchlovanie, dýchacia maska Foto:
Bežné šnorchlovacie masky nemocnice menia na dýchacie prístroje.
debata (11)

Účinné respirátory sa zo dňa na deň stali nedostatkovým tovarom. Nemocnice, ambulancie ale aj jednotlivci si preto musia pri ochrane zdravia pomáhať svojpomocne. Šité rúška poskytujú len základnú ochranu, no pomerne účinne dokážu brániť šíreniu koronavírusu, ak ich nosí infikovaná osoba. V nemocniciach je však situácia iná a pacienti, ktorí potrebujú umelé dýchanie či zvýšený príjem kyslíku sú odkázaní na nedostatkové prístroje, ktoré nie je možné vyrobiť na kolene. Do vývoja pomôcok sa aj preto zapojili rôzne výskumné inštitúcie a vedecké tímy, ktoré za krátky čas dokázali vyvinúť náhradné súčiastky. Ich výroba pritom nie je ani nákladná, ani zdĺhavá. Stačí manuál a profesionálna 3D tlačiareň.

Tí, ktorí nepotrebujú pľúcnu ventiláciu, no majú sťažené dýchanie, sú odkázaní na prísun koncentrovaného kyslíka. Masiek, ktoré by im kyslík zabezpečovali, je však takisto nedostatok. Viaceré nemocnice preto prišli s netradičným riešením. Pacientom namiesto masiek nasadzujú celotvárové potápačské masky napojené na kyslíkovú bombu.

Tento nápad sa najprv ujal v Taliansku, ktoré je najviac postihnuté koronavírusovou pandémiou. Neskôr sa pridali aj ďalšie krajiny, ktorých nemocnice pôvodný nápad ďalej vylepšovali. Takýmto príkladom je Erazmova nemocnica na predmestí Bruselu. “Používané (potápačské či šnorchlovacie masky) sú používané u pacientov so závažnejšími respiračnými problémami. Cieľom je vyhnúť sa intubácii a následnému pripájaniu pacientov na umelé dýchanie,” uviedol pre server i24news Frederic Bonnier z belgickej univerzity. Na miesto, na ktoré sa štandardne pripája šnorchel, je umiestnený ventil, ktorý je zas pripojený na prístroj so stlačeným koncentrovaným kyslíkom.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnice #koronavírus #Covid-19