Vedci skúmajú, či pes dokáže vycítiť koronavírus

Odbor izraelského ministerstva obrany pre vývoj zbraní a technologickú infraštruktúru sa snaží vycvičiť psov, aby dokázali zo slín nakazených vycítiť koronavírus.

31.03.2020 09:06
debata

Informoval o tom izraelský web The Times of Israel, podľa ktorého je výcvik v experimentálnej fáze. Podobný experiment chce podľa webu urobiť aj britská nadácia v spolupráci s dvomi britskými univerzitami.

Do experimentov v Izraeli by podľa miestnych médií mali byť zapojení psi izraelskej armády. V Británii chce na podobnom výskume pracovať nadácia Medical Detection Dogs, ktorá už v minulosti vycvičila psov, ktorí dokázali vycítiť Parkinsonovu chorobu, rakovinu či maláriu, píše BBC.

Na výskume toho, či by psi dokázali vycítiť koronavírus, chce nadácie spolupracovať s Durhamskou univerzitou a Londýnskou školou hygieny a tropického lekárstva (LSHTM).

Riaditeľka nadácie Claire Guestová uviedla, že prvým cieľom je zistiť, ako „bezpečne získať pach vírusu od pacientov“. „V zásade sme si istí, že by psi dokázali detekovať COVID-19,“ uviedla. Ak by sa schopnosť psov preukázala, mohli by podľa BBC byť využívaní na tento účel aj u ľudí, ktorí nemajú príznaky choroby.

„Bolo by to rýchle, efektívne, neinvazívne a zaistilo by to to, aby boli testovacie sady, ktorými disponuje britský štátny systém zdravotníctva NHS v obmedzenom množstve, využívané len v prípadoch, kedy sú skutočne potrebné,“ uviedla Guestová.

Vedúci oddelenia LSHTM pre kontrolu chorôb James Logan uviedol, že podľa predchádzajúcich výskumov psi dokážu vycítiť pach malárie s presnosťou, ktorá je vyššia ako požaduje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Podľa nadácie Medical Detection Dogs má každé ochorenie unikátny pach a psov by bolo teoreticky možné vycvičiť, aby vycítili vírus za šesť týždňov. Rovnako by podľa nadácie bolo možné ich vycvičiť, aby dokázali odhaliť horúčku. Steve Lindsay z Durhamskej univerzity sa domnieva, že psov by potom mohli využívať na letiskách na rýchlu identifikáciu potenciálne nakazených. „To by mohlo pomôcť v prevencii opätovného výskytu ochorenia, kým dostaneme epidémiu pod kontrolu,“ povedal.

debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #pes #sliny #pandémia #koronavírus #Covid-19