Vedci chcú získať genómy koronavírusu z celého Slovenska

Vo Vedeckom parku Univerzity Komenského pracujú na odhalení úplnej genetickej informácie nového koronavírusu u nás.

31.03.2020 19:42
korona8 Foto:
Koronavírus.
debata

Takáto analýza genómov a ich porovnanie nám vie povedať veľa o pôvode izolátov vírusu, teda odkiaľ k nám najpravdepodob­nejšie pricestovali. Zatiaľ analyzovali izoláty od prvých slovenských pacientov a genómy sú už súčasťou medzinárodnej databázy GISAID.

Na špecializovanom pracovisku Virologického ústavu SAV sa vedcom podarilo z vírusu úspešne izolovať vzorky nukleovej kyseliny vírusu SARS-CoV-2 prvých pacientov na Slovensku. Nový koronavírus je tvorený RNA a obalom, ktorý pozostáva z proteínov a lipidového obalu veľmi podobnému membráne našich buniek. Do laboratória molekulárnych biológov však putovali na ďalší výskum už neinfekčné vzorky vyčistenej nukleovej kyseliny, a to nie RNA, ale DNA. Takáto vzorka rozpustená vo vode je úplne neškodná a vedci ju môžu ďalej spracúvať.

„Chceli by sme sekvenovať podstatne viac izolátov z rôznych miest nákaz a zmapovať tak celé Slovensko,“ hovorí Tomáš Szemes z Prírodovedeckej fakulty UK, ktorý pracuje so svojím tímom aj vo Vedeckom parku UK. V spolupráci s Talianskom, Francúzskom a Nemeckom by sa chceli zamerať na hľadanie vzťahu medzi rozdielmi v genómoch vírusu a odlišnostiach v prichytávacích miestach vírusu, ktoré sú v rôznych skupinách populácie rôzne. Tento výskum má potenciál pre ďalší vývoj liečiv. „Poznatky o genómoch nám môžu pomôcť pri lepšej kontrole šírenia nákazy či stopovaní nákazy,“ objasňuje Tomáš Szemes, ktorý pôsobí na katedre molekulárnej biológie.

zväčšiť Graf znázorňuje fylogenetický strom izolátov z... Foto: www.gisaid.org
200331 Prirodovedci z UK chcu ziskat genomy koronavirusu2 Graf znázorňuje fylogenetický strom izolátov z celého sveta s časovým rozmerom - modrá farba predstavuje najmä ázijské krajiny, červená - napr. USA, Kanadu či Mexiko a zelená prevažne európske krajiny. Na mape vidieť Slovensko a línie, ktoré vedú k pravdepodobnému zdroju našich izolátov. Dole sa nachádza mapa genómu, na ktorej vidieť miesta, v ktorých medzi izolátmi existuje variabilita. Zdroj:

V čase, keď Slovensko pociťuje nedostatok personálneho i prístrojového zázemia, ponúkajú pomocnú ruku desiatky odborníkov z Prírodovedeckej fakulty UK. „Disponujeme odbornými kapacitami biochemikov, genetikov, molekulárnych biológov či virológov s bohatými skúsenosťami s testovacou metódou,“ povedal dekan Peter Fedor.

„Dokážeme poskytnúť expertov, ktorí sú schopní robiť testovanie molekulárno-biologickými metódami,“ približuje Katarína Mikušová, vedúca Katedry biochémie PriF UK. Pripravení testovať odobraté vzorky sú aj genetici. „Extrémne dôležité je, aby analýzy boli robené validovaným protokolom a ich výsledky boli jednoznačné,“ upozorňuje Ľubomír Tomáška, vedúci Katedry genetiky PriF UK, ktorý je presvedčený, že každý zdravý člen katedry je v prípade potreby ochotný zapojiť sa do testovania.

Zdroj: uniba.sk

debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #vedci #slovenskí vedci #koronavírus #Covid-19