Izraelci pracujú na dychovom teste na koronavírus

Izraelský vedec Hossam Haick vyvíja so svojim tímom dychový test na diagnostiku ochorenia Covid-19.

03.04.2020 11:19
korona9 Foto:
Koronavírus.
debata (1)

Výskum skupiny sa zameriava, okrem testovania dychu pomocou nanosenzorov, aj na ďalší spôsob zisťovania prítomnosti koronavírusu, a to špeciálnou technikou z kože. Dychová metóda je podľa Haicka neinvazívna, rýchla, nenákladná a už je vo fáze klinických testov.

Hossam Haick z Izraelského technologického inštitútu Technion, čo je univerzita technického zamerania nachádzajúca sa v Haife, vyvíja s kolegami vo svojom laboratóriu diagnostický test pre ľudí bez symptómov.

„Pracujeme s novými nástrojmi vyrobenými z malých senzorov využívajúcich nanotechnológie. Senzory okrem toho, že sú veľmi citlivé, využívajú tiež umelú inteligenciu, čo z nich robí inteligentný senzorický systém, ktorý môžeme použiť na detekciu koronavírusu v ľudskom tele aj v jeho počiatočných štádiách,“ opísal Haick na videu, ktoré zverejnil inštitút Technion.

Haick vo videu ďalej uvádza, že nový spôsob testu na prítomnosť SARS-CoV-2 je možné vykonávať dvoma rôznymi spôsobmi.

„Jedným z nich je integrácia týchto inteligentných senzorov so zariadením, ktoré detekuje chorobu zo vzorky dychu, z dychovej častice,“ vysvetlil. Táto metóda je podľa neho neinvazívna, rýchla, nie je drahá a využíva zariadenie vo veľkosti mobilného telefónu.

„Dané zariadenie už máme hotové a aktuálne prebieha jeho klinické testovanie v nemocnici v jednej z krajín, ktorá je koronavírusom viac postihnutá. Máme povzbudivé výsledky, ktoré oznámime, akonáhle to bude možné,“ dodal.

Druhá metóda, ktorú Haickov tím vyvíja a testuje, je veľmi ľahký a tiež pomerne lacný postup – čosi ako „tetovacia náplasť“, ktorú možno nalepiť na hruď či pažu. Vedci dúfajú, že táto náplasť im umožní detekovať Covid-19 cez kožu a že takto budú môcť monitorovať vírus v raných aj neskorších štádiách, s liečbou alebo bez nej. Príprava aj na budúce epidémie

„Najdôležitejšia vec na týchto dvoch prístupoch je, že skúšame detekovať vírus, keď je stále v inkubačnej fáze – čiže keď je prítomný v tele, avšak pacient ešte nevykazuje žiadne príznaky,“ poznamenal Haick.

„Verím, že keď budeme používať tieto dve metódy, ktoré sú obe dostupné, lacné a prenosné, dosiahneme cieľ. Všetko však vyžaduje veľa hodín práce a výskumu. Dúfam, že už čoskoro tieto technológie uvidíme v praxi v boji proti koronavírusu a tiež s inými epidémiami, ktoré sa môžu objaviť v budúcnosti. A na tie sa musíme pripravovať už teraz,“ dodal.

Pokiaľ ide o iný „dychový test“, už skôr internetom kolovala informácia, že ľudia sa môžu „testovať“ na Covid-19 každý deň sami doma tým, že sa pokúsia zadržať dych na 10 sekúnd. A ak to úspešne zvládnu bez nutnosti kašľa alebo nejakého pocitu nepohodlia, preukáže sa, že v pľúcach nie je fibróza spôsobená koronavírusom, čo má de facto znamenať, že nedošlo k infekcii.

Lenže podľa expertov, ktorých cituje server USA Today, je toto domáce určovanie nákazy značne nepresné. Napríklad Fahey Younus z americkej Marylandskej univerzity napísal, že takéto tvrdenie je nesprávne. Prečo? „Väčšina mladých pacientov s koronavírusom bude môcť zadržať dych dlhšie ako desať sekúnd, zatiaľ čo mnoho starších bez vírusu to nebude schopných urobiť,“ konštatoval.

A newyorský špecialista na infekčné choroby a choroby pľúc Thomas Nash uviedol pre agentúru Reuters, že daná domáca dychová skúška môže byť len určitý „doplnok“.

1 debata chyba