Verím, že moja krv pomôže v boji s koronavírusom, hovorí vyliečená Američanka

Keď bola Newyorčanka Tiffany Pinckneyová vo vážnom stave kvôli ochoreniu Covid-19, mohla sa táto slobodná matka podľa svojich slov len modliť, aby nenakazila svojich dvoch synov či kolegov v práci.

06.04.2020 10:15
USA koronavírus krvná plazma darcovstvo Foto:
Tiffany Pinckneyová počas darovania krvi na výskum po vyliečení z ochorenia Covid-19.
debata

Teraz už je ale zdravá a verí, že v jej krvi je niečo, čo pomôže ostatným. Pickneyová patrí k prvým vyliečeným v USA, ktorí k lekárskym výskumom darovali svoju zotavujúcu sa krvnú plazmu.

„Je skutočne ohromujúce vedieť, že v mojej krvi môžu byť odpovede pre vedcov. Môžu tam existovať odpovede pre ľudí, ktorí ležia na nemocničných posteliach a nevedia, čo sa stane zajtra. Je pre mňa poctou, že môžem pomôcť,“ zverila sa agentúre AP Pinckneyová, ktorá poskytla plazmu, aby lekári mohli v jej krvi nájsť účinné protilátky proti koronavírusu.

Odborníci sa domnievajú, že protilátky v tele, ktoré si uzdravení ľudia ako táto Američanka vybudovali, môžu neskôr poskytnúť určitú ochranu tým, ktorí boli vírusu vystavení – a možno u infikovaných tiež zamedzia, aby malo ich ochorenie vážnejší priebeh, ktorý môže končiť aj smrťou.

Okrem Spojených štátov sa chorým s Covid-19 podáva plazma vyliečených aj v Taliansku. Aj keď nie je priamo liekom, môže zmierniť priebeh choroby.

Expert na infekčné choroby Jeffrey Henderson z Washingtonskej univerzity vysvetľuje, že zámerom je poskytnúť príjemcom tzv. pasívnu imunitu, podobne ako matka odovzdáva ochranu svojmu práve narodenému dieťaťu. Niečo také sa podľa neho uplatnilo už roku 1918 počas pandémie španielskej chrípky.

„Zdá sa, že to bolo účinné pri predchádzajúcich epidémiách. Malo to určitý pozitívny efekt pri prasacej chrípke, teda pri epidémii H1N1 v rokoch 2008 a 2009,“ dodal lekár David Reich z Nemocnice Mount Sinai v New Yorku, kde sa spomínaná žena zotavovala.

„Jednoducho veríme a dúfame, že to zafunguje. Chceme urobiť správnu vec pre našich pacientov. A nechceme tu len nečinne stáť a čakať,“ zhrnul.

Každý darca ako Pinckneyová údajne môže pomôcť až štyrom pacientom. Podľa lekárov by ona sama už nemala byť nákazlivá a mala by mať aspoň dočasnú imunitu.

debata chyba
Viac na túto tému: #krv #vírus #pandémia #koronavírus #Covid-19