Pandémia môže priniesť viac obéznych detí

Zatvorenie škôl pre obavy zo šírenia nového koronavírusu môže priniesť viac obéznych detí. Tvrdia to americkí odborníci v oblasti verejného zdravia.

16.04.2020 08:22
obezita, dieťa, jedlo, strava Foto:
Ilustračné foto.
debata

Andrew Rundle z Columbia University Mailman School of Public Health a jeho kolegovia uviedli, že prerušená školská dochádzka v USA zdvojnásobí čas, ktorý deti trávia mimo školu a zhorší rizikové faktory priberania na hmotnosti spojené s letnými prázdninami.

Tvrdia, že doterajšie dáta jasne ukazujú, že deti najviac priberú na hmotnosti práve počas leta, keď nie sú v škole. „Výskumy dokazujú, že deti si počas školského roka udržiavajú hmotnosť, ktorú dosiahli počas letných mesiacov,“ povedal špecialista na prevenciu obezity u školopovinných detí. „Obezita v detstve predstavuje riziko pre nezdravú nadváhu až do stredného veku,“ dodal.

Objasnil, že domácnosti väčšinou nakupujú kalorické potraviny. K tomu sa pridávajú obmedzené možnosti na pohyb vyplývajúce z domácej karantény. Rizikové sú najmä deti žijúce v mestských bytoch. Deti si často vypĺňajú čas hraním počítačových hier či pozeraním televízie, ktoré spája ďalšie dva rizikové faktory, a tými sú sedenie a jedenie.

Odborníci navrhujú, aby rodičia využívali možnosť vyzdvihnutia si jedla v školských jedálňach či kupovali potraviny na farmárskych trhoch, pričom je potrebné dodržiavať prísne obmedzenia. Dôležité je tiež, aby školy pamätali počas výučby na diaľku aj na telesnú výchovu.

„V súčasnosti je prioritou zmierniť dopad pandémie. Je však dôležité zvážiť spôsoby, ako predísť jej dlhotrvajúcim následkom, vrátane rizika obezity detí,“ vyhlásil Rundle.

debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #obezita #detská obezita #koronavírus #Covid-19