Koronavírusom sa môžu nakaziť aj mačky, tvrdí najnovšia štúdia

Koronavírus sa nemusí prenášať len medzi ľuďmi, ale aj v zvieracej ríši. Navyše hrozí, že človek môže byť infikovaný aj od domáceho miláčika. Podľa najnovšej štúdie publikovanej v stredu 8. apríla sú rovnako ako ľudia zraniteľné aj mačky a fretky.

09.04.2020 18:20
mačka, mačky Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Štúdia bola publikovaná na stránke vedeckého magazínu Science. Jej cieľom bolo identifikovať zvieratá, ktoré voči zaneseniu vírusu nie sú imúnne a mohli by tak poslúžiť pri testoch experimentálnych vakcín. V štúdii sa tiež uvádza, že koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, by sa nemali infikovať psy, hydina, kačky a ošípané.

Predpokladá sa, že ochorenie sa na človeka prenieslo z netopierov. Doposiaľ však až na niekoľko výnimiek neboli hlásené ochorenia u mačiek a psov, a teda nebolo možné predpokladať, že domáce zvieratá môžu byť prenášačmi koronavírusu. V mestskej zoo v Bronxe v New Yorku bol však už v nedeľu 5. apríla identifikovaný prípad tigra, ktorý sa nakazil od pozitívne testovaného ošetrovateľa. U tigra sa začali prejavovať typické znaky ochorenia ako sú suchý kašeľ a strata chute do jedla.

Dokázaný bol prenos medzi mačkami. Psy, ošípané a hydina sú imúnne

Štúdia vychádza z čínskeho výskumu, ktorý prebehol ešte v januári a februári. Píše sa v nej, že mačky a fretky sú veľmi citlivé na vírus. Vedcom sa ich podarilo infikovať zavedením molekúl koronavírusu do nosa. Infikované mačky údajne tiež dokážu nakaziť aj iné mačky prostredníctvom kvapôčok vylučovaných z dýchacieho ústrojenstva. Vírus bol detegovaný v ich papuli, nose a v tenkom čreve. Zvieratá vystavené vírusu mali následne rozsiahle lézie na pľúcach a dýchacom ústrojenstve.

Dobrou správou však je, že psy vystavené vírusu majú len veľmi malú šancu nakaziť sa, pričom u ošípaných, hydine a kačkách neboli nájdené žiadne kmene vírusu. „Tieto údaje len podporujú odporúčania, aby sa pozitívne testovaní ľudia vyhýbali nie len kontaktu s inými ľuďmi a členmi domácnosti, ale s domácimi zvieratami,“ uviedol pre agenúru Reuters odborník na infekčné ochorenia Daniel Kuritzkes.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mačky #koronavírus #Covid-19 #domáce zvieratá