Nie všetci, ktorí prekonali Covid-19, majú protilátky, tvrdia vedci

Šanghajskí vedci zistili, že krv niektorých pacientov, ktorí sa zotavili z choroby Covid-19, vykazuje veľmi malú koncentráciu protilátok proti koronavírusu, u niektorých neboli protilátky zistené vôbec.

14.04.2020 07:57
krv, krvná plazma, darcovstvo, darovanie krvi Foto:
Ilustračné foto.
debata (25)

Výsledok štúdie by mohol mať dopad na vývoj vakcíny alebo poznatky o kolektívnej imunite, uviedol hongkonský denník South China Morning Post.

Výskum vykonali odborníci zo šanghajskej univerzity Fu-tan, ktorí podrobili rozboru krvné vzorky 175 pacientov prepustených z nemocnice. Približne tretina z nich mala nečakane nízke množstvo protilátok, ktoré by na zneškodnenie koronavírusu nestačili, a u desiatich nebolo možné prítomnosť protilátok preukázať. Nízku hladinu protilátok mali mladí ľudia a koncentrácia rástla s vekom.

„Odborníci, ktorí pracujú na vakcíne, by mali týmto prípadom venovať osobitnú pozornosť,“ hovorí vedúci výskumného tímu Chuang Ťing-che. Ak koronavírus u niektorých pacientov nedokáže tvorbu protilátok vyvolať, nedokáže to ani jeho slabší variant obsiahnutý vo vakcíne, vysvetľuje.

Riziko, že by sa u ľudí s nízkou hladinou protilátok mohlo ochorenie znovu rozvinúť alebo že by sa mohli opätovne nakaziť, ale musia preskúmať ďalšie štúdie, upozornili vedci. A aby bolo možné povedať, čo presne závery štúdie znamenajú pre kolektívnu imunitu, bude treba viac dát z ďalších častí sveta, hovorí Chuang Ťing-che.

Ľudia vo vekovej skupine 60 až 85 rokov vykazovali približne trikrát vyššie množstvo protilátok ako pacienti v skupine 15 až 39 rokov. Vedci skúmali iba pacientov s miernymi príznakmi, pretože tí, ktorí boli na jednotkách intenzívnej starostlivosti, mohli získať protilátky z darovanej krvnej plazmy.

Protilátky sú zložité bielkoviny vytvárané imunitným systémom. Dokážu rozpoznať a zneškodniť cudzorodé antigény, v tomto prípade koronavírus. Koronavírusové protilátky vie zachytiť bodec na povrchu vírusu a zabrániť mu v tom, aby sa prichytil na ľudskej bunke a následne do nej prenikol.

Pacienti, u ktorých neboli protilátky rozpoznané, zrejme porazili Covid-19 inými mechanizmami imunitného systému, avšak zatiaľ nie je jasné, akými. Pritom ochorenie u nich pretrvávalo rovnako dlho ako u tých, ktorí mali koncentráciu protilátok vyššiu.

Veľa otázok ohľadom koronavírusu zostáva nezodpovedaných, napríklad ako sa vírus preniesol zo zvierat na človeka, prečo niektorí nakazení nemajú príznaky choroby a ako je možné, že u časti pacientov, ktorí sa uzdravia, môžu testy prítomnosť koronavírusu opäť dokázať, pripomína South China Morning Post.

Čínsky vládny poradca pre vedu Wang Čchen uviedol, že je príliš skoro na to, aby Čína nad koronavírusom vyhlásila víťazstvo, aj keď má teraz vírus pod kontrolou. „V tejto chvíli nedokážeme povedať, či sa z koronavírusu stane niečo ako sezónna chrípka, chronické ochorenie ako žltačka typu B, alebo či úplne vymizne podobne ako SARS,“ citovali Wanga vládne noviny Science and Technology Daily.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #vedci #protilátky #pandémia #koronavírus #Covid-19