Americkí vedci previedli štruktúru koronavírusu do hudobnej formy

Tím vedcov z Massachusettského technologického inštitútu (MIT) previedol štruktúru koronavírusu do hudobnej formy.

12.04.2020 07:38
covid6 Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

„Skladbu“ vytvorili s pomocou špecifických počítačových algoritmov a jej účelom je poskytnúť vedcom lepší prehľad o štruktúre takzvaných hrotových proteínov, ktorými sa vírus prichytáva na bunky hostiteľa, informoval spravodajský web BBC. Znázornenie hudbou by tak mohlo pomôcť napríklad pri výrobe liekov.

Podľa profesora Markusa Buehlera, ktorý projekt riadi, má prevedenie štruktúry vírusu na zvuk mnoho výhod.

Proteíny sú nanočastice a k ich pozorovaniu je potrebný veľmi výkonný mikroskop. Aj pri jeho použití však oči nedokážu odhaliť toľko detailov naraz ako uši. Pri počúvaní totiž dokáže človek súčasne sledovať zvuk nástroja, výšku tónu, melódiu, rytmus či harmóniu.

Tieto parametre vedci využili pre popis troch proteínových reťazcov na povrchu koronavírusu, ktoré sú do seba zapletené podľa zložitého vzorca. Vo vytvorenej skladbe tak môžeme počuť tri prelínajúce sa melódie, ktoré spoločne tvoria viacvrstvovú kompozíciu, povedal Buehler.

Hoci sa môže zdať hudobné znázornenie pokojné, takmer až relaxujúce, vírus podľa vedcov týmto spôsobom klame rovnako, ako klame bunky v našom tele. Po nakazení totiž ovládne v tele hostiteľa mechanizmy, ktoré vyrábajú proteíny, a donúti ich vyrábať svoje vlastné kópie. Je tak votrelcom, ktorý sa tvári ako priateľská návšteva, poznamenal vedec.

Vedci môžu využiť hudobné znázornenie vírusu na výrobu liekov. Podľa Buehlera by mohlo byť napríklad možné navrhnúť vlastný proteín, ktorý by zodpovedal melódii a rytmu protilátky na koronavírus.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #vírus #vedci #koronavírus #Covid-19