Štúdia s džezovými hudobníkmi hľadala v mozgu zdroj kreativity

Rozšírené presvedčenie tvrdí, že kreativita je produktom pravej hemisféry mozgu. V tejto súvislosti sa aj o inovatívnych ľuďoch hovorí, že viac využívajú svoju pravú hemisféru, zatiaľ čo tí, ktorí využívajú viac ľavú, majú byť podľa týchto predstáv analytickí a logickí.

28.04.2020 07:05
debata (1)

Neurovedci sú však k tomuto zjednodušenému vnímaniu fungovania ľudského mozgu dlhodobo skeptickí a tvrdia, že na jej podporu nie je dosť dôkazov, pričom taká komplexná schopnosť ľudí, ako je kreativita, podľa nich musí čerpať z rozsiahlych oblastí oboch hemisfér.

Nové svetlo sa do tejto kontroverzie pokúsila vniesť štúdia zobrazovania mozgovej aktivity Creativity Research Lab Drexelovej Univerzity, počas ktorej monitorovali mozgovú aktivitu džezových gitaristov počas improvizácie. O výskume informoval portál Science Daily.

Štúdia, ktorej výsledky publikovali v časopise NeuroImage, pritom ukázala, že kreativitu poháňa predovšetkým pravá hemisféra u muzikantov, ktorí majú menej skúseností s improvizáciou.

Hudobníci, ktorí sú v tejto oblasti veľmi skúsení, sa však viac spoliehajú na ľavú hemisféru. To podľa vedcov naznačuje, že kreativita je „schopnosť pravej strany mozgu“, keď človek čelí neznámej situácii, no u človeka, ktorý je v tejto oblasti skúsený, vychádza z dobre naučených rutín ľavej hemisféry.

Vedecký tím zaznamenal elektroencefa­logramy (EEG) 32 džezových gitaristov, medzi ktorými boli niektorí veľmi skúsení a iní menej. Každý z nich mal za úlohu improvizovať na šesť skladieb s naprogramovaným sprievodom bicích, basy a klavíra. Vzniknutých 192 nahrávok následne individuálne prehrali štyrom džezovým expertom a učiteľom, ktorí vyhodnotili kreativitu a ďalšie kvality nahrávok. Vedci potom porovnali záznamy EEG s hodnoteniami hudobných expertov, pričom brali do úvahy aj skúsenosti jednotlivých muzikantov.

Štúdia odhaľuje oblasti mozgu, ktoré podporujú kreatívnu hudobnú improvizáciu u veľmi skúsených hudobníkov aj ich menej skúsených náprotivkov a zároveň sa vyjadruje ku kontroverznej otázke, akú úlohu v kreativite zohrávajú pravá a ľavá hemisféra. Navyše tiež upozorňuje na dôležitú otázku definície a chápania kreativity.

„Ak je kreativita definovaná v medziach kvality produktu, napríklad piesne, vynálezu, básne alebo maľby, potom hrá kľúčovú úlohu ľavá hemisféra. Ak však kreativitu chápeme ako schopnosť človeka vyrovnať sa s novými, neznámymi situáciami, ako v prípade nových improvizátorov, potom hrá vedúcu úlohu pravá hemisféra,“ skonštatoval spoluautor štúdie John Kounios.

Pri zohľadnení toho, ako sa mení aktivita mozgu so skúsenosťami, môže tento výskum prispieť napríklad k vývoju nových metód učenia ľudí, ako byť kreatívnymi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #vedci #kreativita #hemisféra