Prečo koronavírus zabíja aj mladých ľudí, je záhadou

Keď sa 30-ročný Američan Ben Luderer začal cítiť zle, nebolo to pre neho prekvapenie. Pár dní predtým mala totiž jeho žena Brandy pozitívny test na koronavírus. Nič zásadné jej ale nebolo a jej stav sa rýchlo lepšil.

13.04.2020 01:14
covid Foto:
Nový koronavírus COVID-19.
debata (5)

Ani Ben sa preto neobával, sme predsa obaja mladí a zdraví, hovoril si. Lenže mladý Američan zákernej chorobe podľahol, píše vo svojom článku americký neurochirurg Sanjay Gupta, ktorý sa preslávil ako reportér CNN venujúci sa zdravotníctvu. Prečo koronavírus zabíja aj mladých, je záhadou, dodáva.

Mladí americkí manželia pracovali ako učitelia na dvoch školách v New Jersey. Ben hral v mladosti baseball a svojmu koníčku sa venoval aj v dospelosti – trénoval baseballový tím.

Keď ochorel, príznaky choroby Covid-19, ktorú koronavírus spôsobuje, sa začali rýchlo zhoršovať. Mal problémy s dychom a posledný marcový piatok povedal svojej žene, že by mali ísť na pohotovosť. „Bol naozaj znepokojený. Prišiel do spálne, kde som ležala, a povedal: Musím ísť, musím sa dostať do nemocnice,“ opísala Brandy.

Odviezla ho preto do nemocnice, celý večer sedela v aute a písali si SMS správy. V nemocnici dostal Ben kyslík, infúziu a liek na báze paracetamolu na bolesť a horúčku a bolo mu lepšie. Ešte ten večer ho poslali domov.

Nasledujúcu nedeľu sa tiež cítil lepšie, opísala jeho žena. Vstal dokonca z postele a zjedol večeru. Vyzeralo to, že je na ceste k vyliečeniu. Lenže tú noc sa príznaky vrátili. „Ben vždy hovoril, že noci sú pre neho najhoršie. Že je pre neho ťažké dýchať,“ opísala Brandy.

A tá noc bola pre Bena veľmi náročná. Spal v spálni, zatiaľ čo Brandy na pohovke a neustále si spolu písali. V jednej chvíli Ben napísal: „Bojujem s tým.“ Brandy sa ho spýtala, či chce ísť späť do nemocnice, na to ale odvetil, že si tým nie je istý. Tak sa ho snažila upokojiť, pomôcť mu upokojiť dych, od známych si požičala aj zvlhčovač vzduchu.

„Počúvala som cez dvere, či stále dýcha, ale nakoniec som zaspala,“ opísala Benova žena. Manžela znovu skontrolovala o druhej po polnoci a všetko vyzeralo v poriadku. O štyri hodiny neskôr ho ale našla bez známok života.

Ako píše Sanjay Gupta vo svojom článku, keď si tento príbeh vypočul, hlboko ho zasiahol. Brandy prišla o manžela a najlepšieho priateľa a zostalo pre ňu záhadou, ako je to možné. Vie, že bol Ben chorý, ale ako môže mladý, zdravý, 30-ročný človek, ktorý dovtedey nemal iné problémy, tak rýchlo zomrieť?

Príbeh Bena Luderera je jedným z mnohých osudov, ktoré zarážajú zdravotníkov po celom svete. Je pravdou, že Covid-19 podľa všetkého najviac postihuje starších ľudí, väčšinou tých, ktorí už majú nejaké zdravotné problémy, napríklad so srdcom, s pľúcami či cukrovku. A asi to je tak, že imunitný systém týchto starších osôb sa s chorobou nedokáže vysporiadať a postupne dochádza k zlyhaniu orgánov. Keď sa ale rozhliadneme okolo, píše reportér CNN, narazíme na veľa príbehov podobných tomu Benovmu, kedy náhle zomrú aj mladí a zdraví. A je čím ďalej jasnejšie, že ani mladí ľudia nie sú voči koronavírusu imúnni a môžu skončiť v nemocnici.

Je síce pravdou, že u mladých je menej pravdepodobné, že zomrú, avšak aj k tomu dochádza. Práve z tohto dôvodu je Covid-19 veľmi „neobvyklou chorobou“, uviedol hlavný americký epidemiológ Anthony Fauci. „Som tým fascinovaný… existuje množstvo ľudí, ktorí na tom sú dobre, a potom niektorí, ktorí musia byť na respirátore, pripojení na mimotelovú podporu a umierajú,“ uviedol Fauci.

Dôležité je podľa neho zistiť, prečo sú medzi týmito skupinami také rozdiely. „A nemyslím si, že je to len preto, že je niekto starší, alebo má nejaké zdravotné problémy. Dochádza tam ešte k niečomu, čo, dúfajme, nakoniec zistíme,“ dodal epidemiológ.

Čo za tým väzí? Vedci začínajú premýšľať, či odpoveď nie je v našich génoch, a snažia sa pochopiť, čím sa od seba líšia tí, ktorí majú mierne príznaky choroby od tých, ktorí zomrú. Jedna z možností sa týka enzýmu ACE2, ktorý sa nachádza na povrchu telesných buniek. Ako napísal v časopise Science imunulóg Philip Murphy, „rôzne variácie tohto enzýmu môžu spôsobiť, že sa vírus ľahšie či horšie dostane do buniek v pľúcach“.

Odborníci sa snažia tiež pochopiť, ako ľudský imunitný systém na vírus reaguje. U niektorých mladých ľudí môže byť napríklad príliš aktívny, na nákazu potom telo reaguje búrlivo, čo preťaží pľúca aj ďalšie orgány. V týchto prípadoch potom nie je problémom vek či oslabený imunitný systém, ale imunitný systém, ktorý „funguje príliš dobre“.

Ďalšou možnosťou je, že niektorí mladí zdraví ľudia si myslia, že ich choroba nezasiahne. Takže nie sú pri sociálnych kontaktoch takí ostražití a nákaze sa tak vystavujú v oveľa väčšej miere.

Odhaliť, čo za tým skutočne je, môže trvať dlhé mesiace, uzatvára Sanjay Gupta svoj článok. Rada pre všetkých, bez rozdielu veku i zdravotných problémov, teda zostáva rovnaká. Zostaňte doma, umývajte si ruky a snažte sa vyhýbať nákaze ako sa len dá.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #test #úmrtie #vírus #koronavírus #Covid-19