Voňavá turecká metóda dezinfekcie rúk dokáže zabiť 80 percent choroboplodných zárodkov

Zatiaľ čo v Spojených štátoch a v Európe dochádzajú dezinfekčné prostriedky na ruky, vracajú sa ľudia v Turecku k tradičnej aromatickej látke, ktorá počas pandémie koronavírusu získala úplne nový význam.

16.04.2020 07:45
shutterstock 1679756266 Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Hovorí sa jej kolonya – kolínska – a bola ceneným symbolom tureckej pohostinnosti a zdravia už od Osmanskej ríše, napísal spravodajský server BBC.

Kolonya je často označovaná za tureckú národnú vôňu. Tradične sa táto aromatická látka s vôňou figových kvetov, jazmínu, ruže alebo citrusov strieka na ruky hostí, keď vchádzajú do domu, hotela či nemocnice, alebo keď sa zídu na bohoslužbe.

Avšak na rozdiel od iných prírodných vôní je táto zmes na báze alkoholu schopná zabiť viac ako 80 percent choroboplodných zárodkov a účinne tak funguje ako dezinfekcia na ruky.

Takže keď turecký minister zdravotníctva ospevoval schopnosť kolonye bojovať proti koronavírusu, inšpiroval tým nielen vlnu pozornosti, ktorú tejto tradičnej kolínskej venovali miestne médiá, ale aj obnovenú vlnu záujmu, ktorá vyústila do dlhočizných radov pred lekárňami, drogériami a ďalšími obchodmi po celom Turecku.

Od prvého potvrdeného prípadu nákazy koronavírusom v Turecku v polovici marca sa podľa hlavných výrobcov kolonye zvýšil jej predaj najmenej päťnásobne.

„Kolonya chráni pred koronavírusom, pretože obsahuje minimálne 60 percent alkoholu, ktorý rozpustí tvrdú škrupinu vírusu,“ uviedla lekárka Hatira Topakliová z Istanbulu. Väčšina druhov kolonye pritom podľa nej obsahuje 80 percent alkoholu. „Kolonya je účinná aj vďaka tomu, že ide o niečo, čo má veľa ľudí doma a patrí to k ich každodennej rutine. Nemusia sa učiť nové spôsoby, ako sa pred vírusom chrániť,“ dodala.

Podľa Kerima Müderrisoğlua, generálneho riaditeľa spoločnosti Rebul Holding, ktorá vlastní Atelier Rebul – jednu z najstarších a najznámejších značiek kolonye v Turecku – je výroba jednoduchá. Najprv sa vyrobí čistý etanol z vykvaseného jačmeňa, hrozna, melasy alebo zemiakov, ktorý sa potom zmieša s destilovanou vodou. Potom sa pridá prírodná vôňa – magnólia, citrón alebo rozmarín. Všetko sa nechá tri týždne odstáť, a môže sa plniť do fľaštičiek.

Ako hlboko zakorenený symbol pohostinnosti a dobrého zdravia poskytuje kolonya viac než len dezinfekciu. Je tiež zdrojom útechy v časoch neistoty.

Každý z obyvateľov sa v živote nespočetnekrát stretol s tým, že mu do dlaní naliali kolonyu v reštauráciách, obchodoch aj na návštevách. A teraz, keď si ju sami lejú na ruky počas karantény, v nich vyvoláva nostalgický pocit blízkosti a vzájomnej starostlivosti.

Kolonya má v Turecku dlhú tradíciu, ktorá sa prepojila s používaním ružovej vody. Už od deviateho storočia nášho letopočtu používali kultúry naprieč Arabským polostrovom výluhy z ružových lístkov k aromatickým, kulinárskym, skrášľovacím aj liečivým účelom. Peržania, Egypťania a Osmani ju tiež používali na očistu a vítanie hostí.

Do 19. storočia sa do Osmanskej ríše dostala kolínska vďaka obchodným cestám z nemeckého Kolína. Keď sa s ňou prvýkrát stretol osmanský sultán Abdülhamit II., prispôsobil ju miestnej tradícii zmiešaním s ružovou vodou.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dezinfekcia #pandémia #koronavírus #Covid-19