Sociálny odstup tu s nami môže byť najmenej do roku 2022, znie z Harvardu

Určité formy sociálneho dištancovania môžu byť pre zastavenie šírenia nového koronavírusu nevyhnutné najmenej do roku 2022, tvrdí nová štúdia z amerického Harvardu.

21.04.2020 00:10
debata (5)

Bude to nutné najmä preto, aby nebol zdravotnícky systém úplne preťažený a nestal sa neefektívnym.

Modelová štúdia na Covid-19 varuje, že určité obdobia spoločenského odstupu budú potrebné ešte počas ďalšie dva roky. Jedine tak sa vraj môže podariť potlačiť občasné prudké nárasty počtov nakazených. Tvrdia to autori štúdie, ktorá vyšla na internetových stránkach magazínu Science.

Vedci varujú, že jedno obdobie sociálneho dištancovania, aké zažívame práve teraz, nebude stačiť. Štúdia uvádza, že v trajektórii nákazy koronavírusu v nasledujúcich rokoch bude hrať úlohu niekoľko faktorov. Vrátane toho, ako sa „vyfarbí“ prípadná sezónnosť tejto nákazy a rozsah imunity, ktorou budú disponovať skôr nakazení. Práve tieto otázky sa v USA v súčasnosti riešia najaktívnejšie, pretože hrajú kľúčovú úlohu v tom, aké opatrenia bude vhodné zvoliť.

Zdravotní experti považujú za nepravdepodobnú možnosť, že nový koronavírus bude nasledovať svojho najbližšieho príbuzného, ​​Sars-CoV-1, v tom ohľade, že by bol po krátkej pandémii vyhubený. Namiesto toho by mohol skôr pripomínať napríklad pandémie chrípky a vracať sa sezónne. Vedci z Harvardovej univerzity využili pre svoju štúdiu údaje sezónnosti ostatných známych ľudských koronavírusov, aby zostavili model toho, čo by sa mohlo diať v nasledujúcich piatich rokoch.

Po vykonaní simulácií vedci uvádzajú, že kľúčovým faktorom v nasledujúcich niekoľkých rokoch bude to, ako rýchlo bude imunita voči vírusu u ľudí miznúť. A práve na túto otázku zatiaľ nikto odpovedať nedokázal. Vedci však zdôrazňujú, že vo všetkých scenároch bude dochádzať k nárastu počtu nakazených vo chvíli, keď sa pravidlá sociálneho dištancovania uvoľnia.

Ich modely okrem iného hovoria, že keď budú uvoľnené pravidlá sociálneho dištancovania na jeseň, bude hroziť silný zimný nástup rozšírenia nákazy a kapacita nemocníc by opäť mohla byť ťažko skúšaná.

Jeden z možných scenárov hovorí o tom, že by mohla byť hrozba nákazy Covid-19 aktuálna aj v roku 2025. Vedci hovoria, že nové medikácie, ktoré sa budú objavovať, by mohli zmierniť prísnosť pravidiel sociálneho dištancovania. Bude však trvať, než sa takéto výrobky objavia na trhu, a tak bude zrejme nevyhnutné dodržiavať sociálny odstup roku 2022.

„Cieľom našich modelov nie je adorovanie sociálneho dištancovania, ale identifikácia pravdepodobných trajektórií epidémie na základe rozdielnych prístupov k nákaze,“ uviedli vedci k svojej štúdii. Dodávajú, že teraz je nevyhnutné čo najskôr zistiť rozsah a trvanie imunity voči Covid-19 po tom, čo si človek už nákazou prejde.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #opatrenia #koronavírus #Covid-19