SAV: Jazyková poradňa pomáha v čase pandémie

Vedci z Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV, najmä pracovníčky oddelenia jazykovej kultúry a terminológie intenzívne poskytujú služby jazykovej poradne aj v čase koronakrízy.

21.04.2020 09:44
otáznik, výkričník, pravopis, pravidlá,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Hoci na svojej webovej stránke deklarujeme, že domáce úlohy nevypracúvame, v tomto období odpovedajú odborníci aj na otázky rodičov, žiakov, študentov či učiteľov týkajúce sa školského učiva zo slovenského jazyka na všetkých stupňoch škôl – od základných až po vysoké,“ povedala pracovníčka jazykovej poradne Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV Katarína Kálmánová.

„Pomáhame rodičom, ktorí sa počas krízy stali učiteľmi a potrebujú si obnoviť vedomosti, prípadne zistiť, čo sa zmenilo od čias, keď sami chodili do školy. Odpovedali sme už aj na matematickú slovnú úlohu, odpovedáme žiakom a študentom, ktorí nevedia splniť úlohy zadávané cez internet, prípadne potrebujú pomoc pri dokončovaní bakalárskych, diplomových či iných prác. Obracajú sa na nás aj učitelia so svojimi pochybnosťami, ako vysvetliť učivo, prípadne ako porozumieť výkladovým slovníkom a príručkám. Tento problém majú aj bežní používatelia jazyka, ktorým sme odkazom na stránku slovnik.juls.sav­ba.sk pomohli objaviť bohatstvo zdrojov, potrebujú však často vysvetliť, ako sa slovníky používajú,“ povedala vedúca oddelenia jazykovej kultúry a terminológie Sibyla Mislovičová.

Široká verejnosť, ktorá v čase pandémie intenzívnejšie sleduje médiá, sa zaujíma o správne používanie rozličných termínov, odborných či cudzích výrazov – zloženiny s prvou časťou korona- ako koronavírus, koronakríza, výrazy pendler, kurzarbeit.

„Mnohé odpovede na listy zaujímavé aj pre iných používateľov internetu upravujeme a sprístupňujeme operatívne na stránke webovej jazykovej poradne jazykovaporad­na.sme.sk. Na stránku webovej poradne sme pripravili aj nové testy, ktoré ponúkajú inteligentnú zábavu s poučením. Vyhodnotenie testov sa neobmedzuje iba na informáciu správne – nesprávne, ale umožňuje aj prepojenie na odpovede v poradni, v ktorých je daná problematika vysvetlená,“ povedala Sibyla Mislovičová.

Na jazykovedcov sa obracajú aj používatelia slovenského jazyka, ktorí si krátia čas v domácej izolácii pri počítači a v jazykovej poradni vidia možnosť získať odpovede na rozličné jazykové otázky, ktoré ich už dávnejšie trápili alebo zaujímali.

debata chyba
Viac na túto tému: #jazyk #vírus #slovenský jazyk #koronavírus #Covid-19