Vedci vytvorili mapu mutácií koronavírusu, má prispieť k vývoju vakcíny

Vedci zapojení do medzinárodného programu Nexstrain vystopovali približne 10 000 rôznych mutácií smrtiaceho patogénu koronavírusu.

22.04.2020 01:00
virus1 Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Na základe týchto variant vytvorili mapu, ktorá ukazuje, ako sa koronavírus v daných časových obdobiach šíril do rôznych častí sveta. Tento genealogický strom by mal byť zásadný v boji s koronavírusovou pandémiou a pomôcť pri vývoji vakcíny, píše denník Financial Times.

Vedci na výskume mutácií vírusu Sars-CoV-2 pracujú už od decembra minulého roka, kedy bol vírus prvýkrát analyzovaný v čínskom Wu-chane. To, že koronavírus mutuje, je úplne prirodzené a deje sa to pri všetkých vírusoch. Pojem „mutácia“ by teda nemal nikoho znepokojovať, koronavírus sa vďaka tomu zatiaľ nestal nebezpečnejším, pripomína denník.

Genetická informácia vírusu Sars-CoV-2 je uložená v skrutkovitej molekule RNA, ktorá je podobná molekule DNA. Vírus sa vnútri svojho hostiteľa množí replikáciou RNA, pri ktorej dochádza ku kopírovaniu genetickej informácie. Pri rýchlej replikácii ale dochádza aj k chybám. Zvyčajne ide o náhodné a nevýznamné mutácie (stačí, aby sa zmenilo jediné z celkových 30 000 písmen vyjadrujúcich chemické zloženie vírusu). Vedci ich však dokážu rozpoznať a s pomocou týchto zmien je potom možné vystopovať, kadiaľ a v akom časovom období sa vírus šíril.

Vytvorená mapa môže byť veľmi užitočná. „Výskum genómu zohrá kľúčovú úlohu v tom, aby sa ľudstvo s ochorením Covid-19 vysporiadalo a svet sa vrátil k normálu,“ hovorí Emma Hodcroftová, ktorá pôsobí na švajčiarskej Bazilejskej univerzite a podieľa sa na projekte Nextstrain. „Pre začiatok môžeme vďaka genetickým mutáciám v jednotlivých prípadoch rozpoznať, či ide o lokálny prenos alebo o zavlečenie vírusu zvonku,“ dodáva.

S pomocou tohto genealogického stromu sa vedci mohli vrátiť aj k počiatočným fázam epidémie, keď sa nový koronavírus začal šíriť v Číne. Podľa Hodcroftovej výsledky výskumu ukazujú na to, že sa tam vírus objavil na konci novembra, možno aj v jeho polovici, ale nie skôr.

Mutačná mapa tiež vyvracia teóriu, že nový koronavírus sa dostal na Západ už vlani a nepozorovane sa tu šíril. Mapa totiž ukazuje, že Sars-CoV-2 sa do Európy a USA dostal najskôr v polovici januára. To zdôrazňuje Trevor Bedford, vedúci projektu Nextstrain. Nie je teda pravda, že by ľudia napríklad v Kalifornii mohli mať už od jesene kolektívnu imunitu, ako tvrdia vo svojich príspevkoch niektorí užívatelia sociálnych sietí.

Z pohľadu skúmania rôznych variantov koronavírusu je veľmi zaujímavý Island, pretože tu bolo vykonaných najviac testov v pomere k počtu obyvateľov. Islandskí odborníci zistili, že vírus sa na ostrovný štát dostal z niekoľkých krajín naraz a okrem iného ho sem priviezli ľudia, ktorí vo februári lyžoval v Alpách.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #pandémia #patogény #mutácia #koronavírus #Covid-19