Číňan má koronavírus už viac ako dva mesiace. Nie je sám

Začiatkom februára zistil, že má koronavírus. Liečil sa v dvoch nemocniciach a potom ho previezli do izolácie, ktorú teraz trávi v byte v karanténnom centre vo Wu-chane.

23.04.2020 00:20
virus4 Foto:
Ilustračné foto.
debata (15)

Po viac ako dvoch mesiacoch ale testy tvrdia, že je stále pozitívny, popisuje Reuters skúsenosť jedného z pacientov, ktorým sa nedarí choroby zbaviť.

„Už skutočne nemôžem,“ hovorí zúfalý muž, ktorý pre svoj problém vyhľadal pomoc psychologičky a uvažoval o samovražde. Odpoveď na otázku prečo má, rovnako ako niektorí ďalší pacienti po takom dlhom čase koronavírus stále v tele, je záhadou, ktorá nedovolí čínskym lekárom zaoberajúcim sa ochorením Covid-19 spávať.

Podľa čínskych zdravotných organizácií zatiaľ neexistujú dôkazy, že by títo ľudia mohli ostatných nakaziť.

Podľa odborníkov z Wu-chanu ľudí, ktorí nemajú žiadne príznaky, ale testy u nich napriek tomu prítomnosť vírusu stále vykazujú, pribúda.

Pozitívni aj po dvoch mesiacoch

Aj keď sa v Číne podarilo šírenie vírusu spomaliť, ľudia s pretrvávajúcimi pozitívnymi testami predstavujú jednu z najväčších výziev v ďalšej fáze boja proti epidémii. Všetci títo pacienti mali vo chvíli, keď chorobu prekonali, na koronavírus negatívny test, ale neskôr bol výsledok opäť pozitívny. U mnohých to bolo podľa wuchanských lekárov po 50 alebo 60 dňoch, u niektorých aj po 70 dňoch potom, ako u nich bol koronavírus prvý raz diagnostikovaný.

Skutočnosť, že u niektorých ľudí vírus pretrváva, znepokojuje celý svet. Mnoho krajín sa totiž chystá uvoľniť obmedzenia pohybu a vrátiť sa k pôvodnej ekonomickej aktivite. Odporúčaná dĺžka izolácie potom, ako bola osoba koronavírusu vystavená, je po celom svete 14 dní. Teraz sa ale ukazuje, že vírus môže u niektorých pretrvávať dlhšie. Podľa čínskych zdravotných organizácií však zatiaľ neexistujú dôkazy, že by títo ľudia mohli ostatných nakaziť.

Čína zatiaľ nepublikovala štatistiku s údajmi o počte týchto ľudí, u ktorých sa koronavírus opakovane preukáže. Podľa správ z médií a informácií, ktoré má Reuters od čínskych nemocníc, ich ale sú najmenej desiatky.

Na objasnenie tohto javu existuje niekoľko teórií. Niektorí odborníci tvrdia, že títo pacienti sa mohli vírusom nakaziť opakovane, čo by však vyvracalo presvedčenie, že si človek po prekonaní choroby Covid-19 na ňu vytvorí protilátky.

Wuchanský lekár Čao Jen sa ale domnieva, že táto možnosť nie je pravdepodobná, aj keď pre jej vyvrátenie nemá dôkazy. „Tí ľudia sú v nemocniciach pod dôkladným dohľadom a po prepustení si uvedomujú riziko, takže zostávajú v izolácii,“ tvrdí.

Boj s vírusom ničí psychiku

Tiež riaditeľ kórejského strediska na kontrolu a prevenciu chorôb usudzuje, že je pravdepodobnejšie, že vírus v organizme týchto pacientov pretrval a v určitej chvíli sa reaktivoval. Niektorí čínski a juhokórejskí zdravotníci sa domnievajú, že v tele týchto pacientov pretrváva nízke množstvo vírusu, ktoré nepredstavuje riziko pre pacienta ani pre jeho okolie.

Paul Hunter, ktorý pôsobí na Univerzite Východného Anglicka uviedol, že veľmi pomalé odbúravanie vírusu bolo skôr v prípade iných ochorení pozorované u pacientov s nízkou imunitou. Juhokórejské úrady napríklad v roku 2015 uviedli, že pacient s blízkovýchodným syndrómom vírusového ochorenia dýchacích ciest (MERS-CoV), ktorý okrem toho trpel rakovinou lymfatických uzlín, vykazoval prítomnosť vírusu v tele ešte po 116 dňoch.

Nekončiaci boj s koronavírusom pre pacientov predstavuje obrovskú psychickú záťaž. Obyvatelia wuchanského karanténneho centra v ňom musí stráviť najmenej 28 dní a môžu ho opustiť až vo chvíli, keď majú dvakrát po sebe negatívny výsledok testu.

„Cítim sa dobre a nemám žiadne príznaky, ale testy opäť a opäť tvrdia, že som na koronavírus pozitívny,“ konštatuje jeden muž v centre. Od konca februára sa nechal otestovať už desaťkrát.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #nemocnica #vírus #koronavírus #Covid-19