Koronavírus vyvoláva v telách pacientov krvné zrazeniny

Podľa niektorých amerických lekárov koronavírus v telách pacientov spôsobuje krvné zrazeniny, ktoré sú zodpovedné za významnú časť úmrtí.

25.04.2020 07:39
debata (29)

Napísal to denník The Washington Post (WP) s odvolaním sa na poznatky niekoľkých nemocníc. Mikroskopické zrazeniny boli napríklad v univerzitnej nemocnici v Atlante zistené až u 40 percent nakazených.

Koronavírus, ktorý bol podľa pôvodných domnienok štandardným, aj keď vysoko nákazlivým respiračným vírusom, napáda nielen pľúca, ale aj obličky, srdce, zažívací trakt, pečeň a mozog.

Lekári popisujú nezvyčajné prípady, ktoré sa vymykajú poučkám z učebníc. Tehotné ženy bez symptómov náhle umierajú na zástavu srdca. Pacienti, ktorí podľa všetkých predpokladov mali mať mierny priebeh choroby, sa náhle dostávajú do krízy a umierajú doma. Niektorí lekári usudzujú, že príčinou môžu byť práve krvné zrazeniny.

Pri pitvách obetí koronavírusu boli v ich pľúcach nájdené stovky mikroskopických zrazenín. Väčšie môžu v mozgu alebo v srdci vyvolať infarkt, píše WP a odvoláva sa na prípad nakazeného herca Nicka Cordero (41), ktorému museli lekári kvôli zrazenine amputovať nohu. Niektoré nemocnice v USA už preventívne pacientom s Covid-19 podávajú lieky proti zrážanlivosti krvi.

„Problém je v tom, že síce vieme, že vznikajú zrazeniny, ale nevieme prečo. Preto sme vydesení,“ citoval denník šéfa americkej Spoločnosti pre intenzívnu starostlivosť Lewisa Kaplana.

Aj keď sa lekári nezhodujú v názore, prečo zrazeniny vznikajú, mnohí sa domnievajú, že práve ony môžu byť zodpovedné za podstatnú časť úmrtí pacientov s diagnózou Covid-19. Vysvetľuje to podľa nich tiež to, prečo mnoho nakazených umiera doma.

V iných krajinách sa problém zrazenín s takou naliehavosťou neobjavuje, konštatoval WP. Príčinou môže byť fakt, že častá obezita a srdcové problémy robia Američanov ohrozenejších. Dôvodom môže byť aj vyspelejšie vybavenie jednotiek intenzívnej starostlivosti v USA, ktoré zrazeniny ľahšie odhalia.

Predbežné údaje z Číny však hovoria o tom, že zo vzorky necelých 200 obetí koronavírusu vykazovalo vyše 70 percent krvné zrazeniny. Nedávna holandská štúdia zistila, že 38 percent pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti má rovnaký problém. „Špekulácií je veľa. Je to jedna z frustrujúcich záležitostí okolo koronavírusu. Pohybujeme sa stále v temnotách,“ povedal washingtonskému denníku Harlan Krumholz, internista z New Havene.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #koronavírus #Covid-19 #krvné zrazeniny