Koronavírus možno viac ohrozuje mužov. Preniká do semenníkov

Dôvodom, prečo choroba covid-19 ohrozuje viac mužov ako ženy, je možno to, že koronavírus preniká do semenníkov, ktoré sú chránené pred imunitným systémom.

24.04.2020 01:30
muži, smútok, otec, syn Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

S touto hypotézou prišli vedci z USA a Indie, ktorí skúmali rozdiely v dobe zotavenia niekoľkých desiatok infikovaných pacientov v indickom Bombaji. Predbežné výsledky svojej štúdie zverejnili na serveri MedRxiv.

Výskumný tím zistil, že mužom trvá v priemere o dva dni dlhšie, než sa ich telo vírusu SARS-CoV-2 dokáže zbaviť. Vírus k napadnutiu bunky využíva ako receptor enzým angiotenzín konvertázu (ACE2), ktorý sa hojne vyskytuje v pľúcach, tráviacom trakte a v srdci, a práve tieto tkanivá sú voči napadnutiu koronavírusom najzraniteľnejšie. U mužov však existuje pre vírus ešte jedno miesto, kde sa ACE2 nachádza, a to sú semenníky. Vo vaječníkoch sa naopak tento enzým nevyskytuje.

Štatistiky v mnohých krajinách sveta ukazujú, že zatiaľ čo nákaza koronavírusom postihuje približne rovnako mužov aj ženy, závažné komplikácie sa vyskytujú v oveľa vyššej miere u mužov. Odborníci zatiaľ nedokážu tento jav vysvetliť, hovorí sa však o tom, že muži môžu mať závažnejší priebeh choroby napríklad preto, že sa medzi nimi vyskytuje väčšie množstvo fajčiarov ako medzi ženami. Niektorí odborníci zmieňujú aj možný ochranný vplyv hormónov.

Hypotéza týkajúca sa dlhého prežívania koronavírusu v semenníkoch podľa niektorých odborníkov ale bez ďalšieho skúmania neobstojí. „Proteín ACE2 síce pomáha vírusu dostať sa do bunky, tomuto procesu napomáhajú ale aj iné proteíny,“ uviedol britský endokrinológ Rod Mitchell z univerzity v Edinburgu.

„Keby hypotéza bola pravdivá, tak by sme museli pozorovať klinické príznaky ako napríklad zápal semenníkov, čo sa ale doposiaľ vo väčšej miere nedeje,“ komentoval štúdiu jeho kolega Paolo Madeddu z univerzity v Bristole.

Napríklad v Británii umierajú na koronavírus muži až dvakrát častejšie ako ženy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #muži #vírus #ženy #semenníky #koronavírus #Covid-19