Dvaja čínski lekári nakazení koronavírusom stmavli

Dvom čínskym lekárom, ktorí ochoreli chorobou Covid-19 a museli byť napojení na mimotelový obeh, stmavla pleť. S odvolaním sa na reportáž čínskej televízie o tom informoval britský Daily Mail.

25.04.2020 00:30
debata

Lekári Yi Fan a Hu Weifeng sa nakazili v januári od pacientov vo wuchanskej ústrednej nemocnici. Nezvyčajné stmavnutie spôsobila hormonálna nerovnováha po tom, ako im koronavírus poškodil pečeň, uviedli čínske médiá s odvolaním sa na lekárov.

Yi aj Hu boli kolegovia tridsaťtriročného oftalmológa Li Wen-Lianga, ktorý ochoreniu podľahol 7. februára. Lekár sa pred koronavírusom snažil svojich kolegov varovať už v decembri minulého roka, polícia ho však obvinila zo šírenia poplašných správ.

Nákaza sa u dvoch lekárov potvrdila 18. januára. Najprv boli prevezení na pľúcne oddelenie a nasledovali ďalšie dva prevozy, uviedla čínska televízia CCTV.

Kardiológ Yi ochorenie prekonal potom, ako bol 39 dní napojený na mimotelový obeh ECMO, ktorý nahrádza funkciu srdca a pľúc.

V rozhovore pre CCTV z nemocničného lôžka uviedol, že sa jeho stav veľmi zlepšil. Môže sa vraj normálne hýbať v posteli, ale bez pomoci stále nedokáže chodiť. Lekár poznamenal, že boj s chorobou mu spôsobil traumu. „Keď som nadobudol vedomie, najmä potom, ako som sa dozvedel o svojom stave, cítil som strach a často som mal nočné mory,“ povedal. So zlepšením psychického stavu mu vraj pomohli lekári a terapia. Teraz už je na bežnom oddelení.

Stav druhého lekára je vážnejší. Urológ Hu je pripútaný na lôžko už viac ako tri mesiace. Jeho ošetrujúci lekár Li Šu-šeng uviedol, že má obavy o jeho duševné zdravie. Podľa neho neprestáva hovoriť s lekármi, ktorí sa o neho starajú. Hu bol napojený na systém ECMO od 7. februára do 22. marca a od 11. apríla je schopný hovoriť. Naďalej však zostáva na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Jeho ošetrujúci lekár uviedol, že pleť oboch doktorov mohla stmavnúť kvôli liekom, ktoré im boli podané na začiatku choroby. Názov látky, ktorej vedľajším účinkom môže byť práve stmavnutie pleti, lekár neoznámil. Normálne sfarbenie by sa obom lekárom malo podľa neho vrátiť so zlepšením stavu pečene.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #vírus #lekári #koronavírus #Covid-19