Koronavírus môže týždne prežívať v očiach

Novo publikovaná štúdia, za ktorou stojí taliansky Národný inštitút pre infekčné choroby, prináša nie príliš upokojujúcu informáciu.

28.04.2020 00:30
oko Foto:
Ilustračné foto.
debata (19)

Vedci si stoja za tým, že vírus našli v očiach 65 ročnej ženy tri týždne od chvíle, keď sa u nej prejavila nákaza koronavírusom.

Už skôr sa objavili informácie o tom, že zápal spojiviek môže byť jedným z prejavov nákazy koronavírusom. Počet ľudí, u ktorých sa tento symptóm vyvinul, bol však relatívne nízky. Hoci sa koronavírus šíri z človeka na človeka primárne kvapôčkami pri kašľaní a kýchaní (a možno aj rozprávaní a dýchaní), nová štúdia podčiarkuje, aké dôležité je nesiahať si na tvár, a to ani na očí, aby sa infekcia nešírila ďalej.

Zápal spojiviek môže byť spôsobený množstvom baktérií a vírusov. Často potom súvisí s respiračnými ochoreniami. V USA si zápal spojiviek v súvislosti s koronavírusom začali všímať po tom, čo sa v opatrovateľskom dome v Kirklande vo Washingtone nakazilo koronavírusom 80 jeho obyvateľov a 34 členov personálu.

Ošetrujúca zdravotná sestrička vtedy uviedla, že takmer všetci nakazení mali červené oči. A ešte znepokojujúcejšie je jej tvrdenie, že mnoho pacientov nemalo žiadny iný prejav nákazy než začervenanie očí. Nákaza u nich ale bola neskôr potvrdená.

Začervenanie očí zatiaľ stále nie je vedené Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) ako symptóm koronavírusu, hoci bol tento jav zaznamenaný už v mnohých krajinách. Štúdie zistili, že oči sú jednou z častí tela, na ktoré môže vírus útočiť. Podľa zaznamenaných údajov to však nebýva úplne bežné.

V štúdii tisícky čínskych koronavírusových pacientov, publikovanej v New England Journal of Medicine, bola infekcia očí zaznamenaná len u deviatich osôb, čo nie je ani jedno percento. Ďalšia štúdia, publikovaná v Annals of Internal Medicine potom uvádza zápal spojiviek ako symptóm u každého tridsiateho nakazeného, ​​teda u zhruba troch percent pacientov.

Spôsob prenosu koronavírusu do oka je podľa odborníkov stále otázny

V štúdii Journal of Medical Virology, ktorá sa týka 30 pacientov hospitalizovaných pre COVID-19 v Číne, mal jeden pacient zápal spojoviek a v sekrétoch očí prítomný SARS-CoV-2. Odborníci zatiaľ nevedia, akým spôsobom sa vírus do oka prenáša, ponúkli však tri hypotézy. Prvou možnosťou podľa nich je, že sa vírus rozšíri z nosnej sliznice infikovaného človeka do jeho oka nosným slzovodom.

Slzovod je totiž chodbička, ktorá spája nos so slzným kanálikom a očnými bodmi na vnútorných stranách viečok. Toto je tiež dôvod, prečo sa ľuďom s nádchou a ďalšími ochoreniami nosných dutín neodporúča nosenie kontaktných šošoviek. Druhou možnosťou je autoinfekcia, čiže rozšírenie vírusu z dýchacích ciest chorého človeka, no tentoraz hematogénnou cestou, čiže krvou do slznej žľazy, kde sa vírus replikuje a dostane sa tak do jej sekrétov, ktorými je vodná zložka sĺz. Tretím spôsobom prenosu vírusu do oka môže podľa odborníkov byť vzdušná cesta uchytením infikovaných kvapôčok na spojovke. Tento mechanizmus vyvoláva najväčšie obavy, keďže predstavuje pomerne veľkú a exponovanú plochu spojoviek ako potenciálnu bránu infekcie.

Výsledky štúdie podľa odborníkov jasne naznačujú, že si oči treba v tejto dobe dôkladne chrániť. Očný lekár Martin Lichvár odporúča ako prevenciu nosiť okuliare. „Nie je dôležité, či ide o slnečné alebo dioptrické, nové alebo staré. Základným pravidlom je vybrať si tie, ktoré pokrývajú najväčšiu časť očnice. Širšie straničky sú tiež výhodou, spolu so sklami môžu z veľkej časti ochrániť oči všeobecne, ale najmä pri priamom zásahu tváre kýchajúcim či kašľajúcim človekom,“ povedal. Okuliare pritom neodporúča skladať ani v interiéri. „Ak nenosíte dioptrické okuliare, je pravdepodobné, že siahnete po slnečných. Pri tejto výnimočnej situácii si ich však neskladajte ani pri návšteve obchodu či vo výťahu. Hoci to môže byť spočiatku nezvyčajné, ochrana je na prvom mieste,“ uviedol Lichvár.

Dôležité zároveň podľa neho je sa okuliarov počas ich nosenia nedotýkať a po príchode z exteriéru ich dôkladne vydezinfikovať. „Prísne opatrenia dezinfekcie platia rovnako ako pre kľučky či iné povrchy, tak aj pre okuliare. Po príchode z exteriéru si ich nezabudnite pretrieť handričkou s dezinfekčným gélom alebo alkoholom,“ odporučil odborník.

Ak sa niekto napriek momentálnemu riziku predsa len rozhodne pred okuliarmi uprednostniť kontaktné šošovky, mal by podľa Lichvára používať jednodňové a pri ich aplikácii dodržiavať prísnu hygienu rúk.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #oko #vírus #pandémia #koronavírus #Covid-19