Pred koronavírusom by prekvapivo mohol chrániť nikotín, zisťujú vedci

Tím parížskych lekárov chce na niektorých pacientoch s chorobou Covid-19 vyskúšať nikotínové náplaste. Podľa francúzskych vedcov totiž niektoré štúdie naznačujú, že medzi hospitalizovanými je menej fajčiarov, než zodpovedá ich počtu v bežnej populácii.

27.04.2020 01:00
virus Foto:
Ilustračné foto.
debata (25)

Jedným dychom však dodávajú, že výskum sa týka iba nikotínu samotného. Platí, že fajčenie ako také vážne poškodzuje pľúca. Rovnako tak by nik nemal používať nikotínové náplaste ako prevenciu, najmä ak je nefajčiar.

Francúzski vedci teraz čakajú na schválenie použitia nikotínu na klinické testy, ktoré by mohli potvrdiť, či vyvrátiť, čo naznačujú štatistiky z francúzskych a čínskych štúdií. Ak francúzske úrady zámer schvália, vedci vybraným pacientom s Covid-19 a lekárom v prvej línii nasadia nikotínové náplaste, aby si ich účinok overili.

Upozorňujú však, že rozhodne nepodporujú ľudí, aby začali fajčiť, alebo dokonca svoju spotrebu cigariet zvýšili. Kým nikotín ako taký môže ochrániť pred nakazením, fajčiari, ktorí sa napriek tomu už nakazili, môžu mať príznaky naopak ťažšie.

Čo viedlo k tomu, že francúzski experti začali o nikotíne uvažovať? Vychádzajú z niekoľkých štúdií, ktoré poukazujú na nepomer medzi počtom fajčiarov, ktorí ochoreli chorobou Covid-19, a celkovým počtom fajčiarov v spoločnosti.

Čínska štúdia, uverejnená na konci marca v odbornom časopise New England Journal of Medicine, naznačuje, že iba 12,6 percenta ľudí z 1 000 nakazených boli fajčiari. Pritom v čínskej populácii je približne 28 percent fajčiarov.

Čísla z parížskych nemocníc zase ukazujú, že z celkom 11 tisíc pacientov nakazených koronavírusom bolo iba 8,5 percenta fajčiarov. Celkový počet fajčiarov vo Francúzsku sa pritom odhaduje na 25,4 percenta obyvateľov.

Tím v parížskej nemocnici Pitié-Salpêtrière následne skúmal 480 opýtaných pacientov s chorobou Covid-19, z ktorých 350 bolo hospitalizovaných, zvyšok bol s ľahkými symptómami prepustený domov. Medzi hospitalizovanými bolo iba 4,4 percenta pravidelných fajčiarov. Z tých, čo boli prepustení domov, potom 5,5 percenta aktívne fajčilo.

Francúzsky neurobiológ Jean-Pierre Changeaux, ktorý štúdiu v nemocnici Pitié-Salpêtrière recenzoval, sa domnieva, že nikotín môže zabraňovať vírusu dostať sa do buniek, a tak sa v tele množiť. Nikotín podľa neho tiež môže zabraňovať prehnanej reakcii organizmu, takzvanej cytokínovej búrke, ktorá môže byť príčinou tých najťažších prípadov Covid-19.

Podľa autorov štúdie doterajšie výsledky ukazujú, že by nikotín mohol znížiť riziko nákazy u pacientov päťkrát a u zdravotníkov až štyrikrát. „Toto v medicíne málokedy vidíme,“ uvádzajú autori francúzskej štúdie. Čísla sa síce podľa nich zdajú byť až podozrivo pozitívne, napriek existujúcej pochybnosti ale túto cestu nemožno nevyskúšať.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #vírus #koronavírus #Covid-19