Vakcína proti koronavírusu môže byť dostupná už v septembri

Experimentálna vakcína proti koronavírusu, ktorú vyvinuli vedci z Oxfordskej univerzity, bude onedlho testovaná na ľuďoch. Ako uviedol denník The New York Times, v prípade hladkého priebehu testovania, by mohla byť bežne dostupná už v septembri.

29.04.2020 15:45
chrípka, injekcia, vakcína Foto:
Ilustračné foto.
debata (20)

Na vývoji a testovaní vakcíny sa okrem Oxfordskej univerzity podieľal aj Jennerov inštitút. Vakcínu vedci najprv úspešne vyskúšali na makakoch, ktoré zaočkovali a neskôr vystavili vysokým dávkam nového koronavírusu. Makaky vírusu odolali. „Makak rézus je pre ľudí v podstate tým najbližším zvieraťom,“ zdôvodnil výber tohto druhu opice pri klinických testoch profesor Vincent Munster z oddelenia ekológie vírusov.

Do ďalšej fázy klinického testovania naplánovanej na koniec mája by sa malo zapojiť až 6000 ľudí. Táto vzorka je mimoriadne rozsiahla a očakáva sa preto, že v prípade úspešného testovania by mohla byť práve táto vakcína ako prvá uvoľnená do obehu. Samozrejme záleží ešte na regulačných úradoch, ktoré vakcínu musia schváliť a pustiť do obehu.

Na vývoji vakcíny pracujú aj ďalšie laboratóriá, ktorá súperia s časom. Do klinických testov sa im však zatiaľ podarilo zapojiť len niekoľko stoviek účastníkov. Vakcína vyvinutá Oxfordskou univerzitou a Jennerovým inštitútom má tak bezpochyby obrovskú konkurenčnú výhodu. Podľa denníka sa pod takto rýchly vývoj vakcíny mohli podpísať aj skúsenosti, ktoré Jennerov inštitút už má z úspešných minuloročných testov vakcín na predošlé formy koronavírusu.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #vakcína #koronavírus #Covid-19