Test lieku remdesivir priniesol pozitívne výsledky

Experimentálny liek remdesivir americkej spoločnosti Gilead úpspešne prešiel testom a môže byť účinný už po piatich dňoch podávania.

30.04.2020 08:52
virus6 Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Remdesivir bol pokusne použitý pri liečbe pacientov s ochorením COVID-19 v mnohých krajinách.

Štúdiam, ktorú zaštítil americký vládny Národný ústav pre alergiu a infekčné ochorenia (NIAID), priniesla podľa výrobcu „pozitívne údaje“. Podrobnosti ústav

přinesla podle výrobce „pozitivní data“. Podrobnosti ústav NIAID oznámi neskôr. Liek, ktorý zabraňuje množeniu vírusu vyvinul tím pod vedením Čecha Tomáša Cihlářa.

Podľa serveru Politico môže byť štúdia sponzorovaná NIAID medzníkom v pretekoch o nájdenie lieku na COVID-19. A to napriek tomu, že niektoré informácie o liečbe remdesivirom vyvolali zmiešané reakcie. Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) schváli použitie lieku pre naliehavé prípady. Napísal to The New York Times.

Podľa hlavného americké epidemiológa Anthonyho Fauciho údaje z testu ukazujú, že liek by proti koronavírusu mohol byť účinný. Podľa testov skracuje čas vyliečenia približne o tretinu. „Tridsaťjeden percent určite nie je taká sláva ako sto, ale je to veľmi dôležitý dôkaz, že tento liek dokáže vírus blokovať. To je veľmi optimistické,“ vyhlásil Fauci, ktorý je šéfom NIAID. Upozornil ale, že získané poznatky je potrebné ďalej analyzovať.

Podľa inej, vlastnej štúdie firmy Gilead sa pacienti s ťažkým priebehom ochorenia po piatich dňoch liečby nachádzali v rovnako dobrom stave ako tí, ktorí užívali remdesivir desať dní. Viac ako polovica ľudí z oboch skupín opustila nemocnicu dva týždne od začiatku experimentálnej liečby. V prípade skorého podania lieku bol jeho účinok silnejší.

V prvej skupine zomrelo osem percent chorých, v druhej jedenásť percent. V skupine s dlhším podávaním liekov muselo desať ľudí pre vážne vedľajšie účinky experiment opustiť. Koľko pacientov v kontrolných skupinách bolo, Politico neuvádza.

Interný experiment firmy Gilead bol netradičný, napísal server, pretože výsledky neboli porovnané so skupinou pacientov, ktorým podali placebo. Štúdie NIAID, o ktorých výsledkoch budú informácie neskôr, už taký postup dodržala.

Remdesivir nebol nikdy schválený na liečbu žiadneho ochorenia. Pôvodne bol vyvinutý na liečbu eboly, ale výsledky klinických testov boli sklamaním.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #vedci #liek #výskum #testy #koronavírus #liek na koronavírus #Covid-19 #remdesivir