Mali by byť v bezvedomí, sú ale v poriadku. Lekárov zaráža zvláštny efekt u pacientov s koronavírusom

Koronavírus pripravuje vedcom stále nové otázky o jeho fungovaní v ľudskom tele.

09.05.2020 06:00
debata (2)

Lekári teraz zaznamenávajú prípady pacientov, ktorí majú mimoriadne nízke hladiny kyslíka, nevysvetliteľne ale naďalej komunikujú a zdanlivo sú v dobrom stave. A to aj napriek tomu, že v obvyklých prípadoch podobné čísla spôsobujú bezvedomie či dokonca smrť.

Kým obvyklé hodnoty nasýtenosti krvi kyslíkom sa u zdravých ľudí pohybujú okolo 95 %, doktori sa na pohotovostí teraz stretávajú s prípadmi pacientov, ktorí majú nasýtenosť kyslíkom okolo 70 či 80 percent, niektorí sú dokonca pod 50 percentami, informuje server The Guardian. Nedostatok kyslíka v tele, alebo tzv. hypoxia, ohrozuje životne dôležité orgány ako srdce alebo mozog. A zvyčajne už u hodnôt okolo 75 % nasýtenosti kyslíkom dochádza k strate vedomia.

Nenápadnosť môže súvisieť s tým, ako telo hypoxiu detekuje. To, čo spôsobuje, že sa ľuďom zle dýcha, je registrácia zvyšujúcej sa hladiny oxidu uhličitého. Tá počas hypoxie stúpa s tým, ako sa ho telo nie je schopné efektívne zbavovať. A zdá sa, že pacienti s COVID-19 sú špecifickí v tom, že u nich nenastáva táto reakcia, píše The Guardian.

„Tichá“ hypoxia metie lekárov

Fenomén takzvanej „tichej“ hypoxie tak metie lekárov a prinášaa ďalšie otázky ohľadne presného pôsobenia vírusu na telo. Napríklad doktor Jonathan Bannard-Smith z nemocnice v Manchestri to podľa citovaného serveru považuje za príklad veľmi abnormálnej fyziológie. Kým iné respiračné ochorenia môžu stav nedostatku kyslíka tiež vyvolať, pacienti zvyčajne bývajú viditeľne veľmi chorí. „So zápalom pľúc alebo pľúcnou embóliou by nesedeli na posteli a nerozprávali sa s vami,“ konštatoval doktor Mike Charlesworth, anestéziológ z manchesterskej nemocnice.

„Jednoducho tomu nerozumieme. Nevieme, či to spôsobuje poškodenie orgánov, ktoré nie sme schopní detekovať. Nerozumieme, či to telo kompenzuje.“ Sám Charlesworth ochorenie COVID-19 prekonal a tvrdí, že sám pravdepodobne prešiel aj hypoxiou. Popisuje, že v čase, keď ležal v posteli s kašľom a horúčkou, u neho nastal stav blúznenia, v ktorom odosielal zo svojho mobilu správy a podľa jeho manželky mal tmavšie pery. Spätne hovorí, že v tom čase mal odísť do nemocnice.

Anestéziologička z londýnskej nemocnice vypovedá o prípade pacientky, ktorá prišla na pohotovosť a tvrdila, že jej je zima. Keď jej zmerali hladinu kyslíka, prístroj ukazoval iba 30 %. „Mysleli sme si, že je to chyba, pretože pacienti majú zvyčajne veľkú pravdepodobnosť hypoxickej zástavy srdca.“ Po odobratí vzorky krvi sa ukázalo, že je jej krv veľmi tmavá a hladina kyslíka v nej zodpovedala hladinám, ktoré majú ľudia žijúci vo veľmi vysokých výškach.

Zápal pľúc, ktorým nakazení koronavírusom trpia, prirodzene obmedzuje prísun kyslíka do krvi. Zároveň boli už zaznamenané prípady, keď koronavírus spôsobil krvné zrazeniny. Tie môžu byť zodpovedné za niektoré náhle úmrtia. Ako presne vírus tieto efekty spôsobuje, ale zatiaľ nie je jasné.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #vedci #lekári #koronavírus #Covid-19