Pandémia má negatívny dopad na duševné zdravie

Britskí psychiatri varujú pred "cunami" duševných porúch spôsobených problémami súvisiacimi s koronavírusom.

19.05.2020 20:38
deti, dieťa, týranie, smútok, depresia, samovražda Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Medzi najviac ohrozené skupiny patria deti a starší ľudia, ktorí podľa nich nedostávajú potrebnú podporu. Súvisí to najmä so zatvorenými školami, domácou izoláciou a strachom z hospitalizácie.

„Už vidíme obrovský dopad ochorenia COVID-19 na duševné zdravie, keďže kríza už zastihla veľa ľudí,“ uviedla Wendy Burn z Royal College of Psychiatrists. „Rovnako sa obávame o ľudí, ktorí potrebujú pomoc, no nedostanú ju. Bojíme sa, že počas izolácie sa u nich nahromadia problémy, ktoré potom vyústia do ‚cunami‘,“ dodala.

Celkovo 1 300 odborníkov na duševné zdravie z celej Británie zaregistrovalo nárast v počte urgentných prípadov o 43 percent a pokles v rutinných stretnutiach o 45 percent. Jeden z tímu odborníkov vyhlásil, že ľudia sa boja vyhľadať pomoc. Iný napísal, že u mnohých pacientov spozorovali vypuknutie psychických problémov v čase pandémie, a to napríklad v dôsledku izolácie či stresu.

„Obávame sa, že deti a mladí ľudia s psychickými problémami trpia a nedostanú podporu, akú by potrebovali,“ povedala odborníčka v oblasti duševného zdravia detí a adolescentov Bernadka Dubicka. „Potrebujeme, aby vedeli, že sme tu stále pre nich,“ dodala.

Jej kolegyňa Amanda Thompsell objasnila, že niektorí straší ľudia nevedia používať technológie na privolanie pomoci.

Organizácia Rethink Mental Illness uviedla, že obavy potvrdil aj prieskum, ktorý sa týkal ľudí s psychickými problémami. Do ankety sa ich zapojilo tisíc, z ktorých mnohí potvrdili, že ich problémy sa v čase pandémie zhoršili. Podľa zástupkyne organizácie Danielle Hamm „môže ľuďom trvať roky, kým sa opäť zotavia“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #depresie #duševné poruchy #koronavírus #Covid-19