Takmer všetci vyliečení z Covid-19 získavajú protilátky. Otázkou je, na ako dlho

Nová čínska štúdia prináša pomerne pozitívne informácie. Vedci z Čchung-čchingskej zdravotníckej univerzity zistili, že takmer všetkým pacientom, ktorí sa uzdravia z koronavírusu, sa v tele vyvinú oba typy imunitných buniek, ktoré s vírusom bojujú.

18.05.2020 06:00
Koronavírus / Zdravotníčka / Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Nakoľko však tieto bunky dokážu ochrániť človeka pred ďalšou nákazou koronavírusom, nie je známe, rovnako ako to, ako dlho imunita potrvá.

V mnohých krajinách sveta prebiehali začiatkom testy protilátok na koronavírus medzi obyvateľmi, aby sa zistila miera premorenia obyvateľstva. Nech už boli výsledky v jednotlivých krajinách akékoľvek, mnoho ľudí poukazovalo na to, že zatiaľ neexistuje štúdia, ktorá by s istotou potvrdzovala, že protilátky v tele znamenajú, že koronavírus už znovu nechytíte.

Protilátky sú imunitné bunky, ktoré si telo vyvinie iba pri kontakte s daným patogénom. Ak ste sa teda nikdy nestretli s baktériou alebo vírusom, v tomto prípade tým, ktorý spôsobuje Covid-19, nebudete mať protilátky. Vedci logicky očakávali, že to teda v prípade nového koronavírusu bude rovnako, ale až doteraz chýbal vedecký podklad, ktorý by to dokazoval.

Vedci z čínskeho mesta Čchung-čching skúmali krv 258 pacientov, ktorí prekonali Covid-19 a začali sa obzerať po imunitných bunkách. Ľudské telo produkuje dva typy protilátok voči infekciám – imunoglobulín M (IgM) a imunoglobulín G (IgG).

Ten prvý, IgM, si telo vytvára už krátko po infekcii. Tieto protilátky poskytujú len krátku ochranu a potom z tela miznú. Len asi 40 percent pacientov si vyvinulo IgM protilátky do týždňa od infekcie, ale po dvoch týždňoch malo merateľnú hladinu IgM už 95 percent skúmaných pacientov. Čo je ale dôležitejšie je to, že všetci mali následne v krvi tiež IgG, teda protilátky, ktoré sa tvoria dlhšie, ale majú vyšší potenciál poskytovať dlhodobejšiu ochranu.

V následnej štúdii potom vedci ešte získali krv od ďalších 69 pacientov, z ktorých všetci okrem dvoch (išlo o príbuzných – matku s dcérou) mali do 20 dní od nákazy v krvi protilátky. Vedci budú teraz tieto testované osoby sledovať ďalej, aby mohli lepšie určiť, nakoľko sú tieto osoby chránené pred ďalšou nákazou koronavírusu a ako dlho táto ochrana prípadne trvá.

„Štúdia tak zodpovedá aspoň jednu z existujúcich otázok a prináša tak prepotrebnú jasnú odpoveď, ktorá oživuje entuziazmus pre testovanie protilátok SARS-CoV-2 v populácii,“ uviedol doktor Francis Collins z amerického National Institute of Health.

debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #imunitné bunky #koronavírus #Covid-19