Štúdia ukázala, že koronavírus cirkuloval v Taliansku už vo februári

Štúdia vzoriek krvi od darcov ukázala, že 4,6 percenta z nich malo vytvorené protilátky proti vírusu už na začiatku epidémie.

20.05.2020 21:20
covid7 Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

Štúdia milánskej polikliniky naznačuje, že koronavírus cirkuloval v krvi od darcov bez symptómov už skôr, než v krajine 21. februára v meste vzdialenom asi hodinu od Milána potvrdili prvý prípad domáceho prenosu nákazy.

Štúdia vzoriek krvi od darcov ukázala, že 4,6 percenta z nich malo vytvorené protilátky proti vírusu už na začiatku epidémie. Výskumníci dospeli k záveru, že iba 1 z 20 asympto­matických prenášačov si vytvoril imunitu, čo „jasne ukazuje, že skupinová imunita ostáva v nedohľadne“. Percento sa zvýšilo na 7 začiatkom apríla, keď už v Taliansku platili prísne opatrenia.

Výskumníci analyzovali náhodné vzorky krvi z 8. februára až 24. apríla od 800 darcov. V miestnej poliklinike sa nachádza transfúzne centrum s viac než 40-tisíc darcami ročne.

Všetci darcovia, ktorých otestovali pozitívne, vykazovali zmeny v počte buniek a lipidových profilov, čo by mohlo poskytnúť vodítka k identifikovaniu asymptomatických prenášačov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #krv #vírus #koronavírus #Covid-19 #prenos nákazy