Z COVID-19 sa zotavila 111-ročná žena

Napriek tomu, že už pred pandémiou mala respiračné problémy, vírus Juanu Zúňiga vážne nepostihol.

28.05.2020 20:08
debata (3)

Stojedenásťročná Juana Zúňiga sa stala najstaršou pacientkou v Čile, ktorá vyhrala boj s novým koronavírusom. Oznámili to tamojšie úrady, na ktoré sa odvoláva spravodajský portál BBC.

Ochorenie COVID-19 diagnostikovali žene po tom, čo sa koronavírus rozšíril v opatrovateľskom domove, kde žije. Napriek tomu, že už pred pandémiou mala respiračné problémy, vírus ju vážne nepostihol. „Nemala žiadne príznaky a veľmi málo záchvatov horúčky, čo bolo dobré,“ skonštatovala riaditeľka opatrovateľského zariadenia María Paz Sordo.

Ako tiež uviedla, Juanitu, ako ju v domove volajú, museli previezť do inej časti, aby ju izolovali od ostatných obyvateľov. „Vziať ju preč z jej prostredia bolo najnáročnejšie,“ povedala. V izolácii, kde sa o ňu starali príslušníci vládnej Národnej služby pre seniorov, bola 28 dní.

Juana Zúňiga je pôvodom z Valparaísa, nikdy sa nevydala a nemala deti, no mala svoj vlastný podnik. Obyvateľkou domova, nachádzajúceho sa neďaleko hlavného mesta Santiago, je odkedy pred šiestimi rokmi zomrela jej sestra, s ktorou žila. V júli bude mať 112 rokov.

V spomínanom opatrovateľskom domove okrem Juanity v apríli potvrdili nákazu koronavírusom u 17 ďalších obyvateľov a siedmich zamestnancov. V celom Čile potvrdili viac ako 82-tisíc prípadov COVID-19 a viac ako 800 súvisiacich úm­rtí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #žena #vírus #koronavírus #Covid-19