Nová vedecká štúdia opisuje koronavírus ako cievne ochorenie

Koronavírus je cievne ochorenie, tvrdí nová štúdia. Vedci spojili s početnými zdravotnými ťažkosťami ľudí nakazených koronavírusom endoteliárne bunky, teda tie, ktoré tvoria hranicu medzi cievnou sústavou a tkanivami a ovplyvňujú presun látok cez cievnu stenu.

06.06.2020 06:04
covid8 Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Koronavírus je cievne ochorenie, tvrdí štúdia zverejnená v apríli v rešpektovanom odbornom časopise The Lancet.

Podľa americkej webovej stránky Salon sa tým vysvetľuje rôznorodosť symptómov spájaných s nákazou, napríklad zapálené prsty chodidla alebo zápalové ochorenie prejavujúce sa u detí.

Zo štúdie vyplýva, že koronavírus môže byť zároveň ochorením dýchacích ciest i ciev. Vedci spojili s početnými zdravotnými ťažkosťami ľudí nakazených koronavírusom endoteliárne bunky, teda tie, ktoré tvoria hranicu medzi cievnou sústavou a tkanivami a ovplyvňujú presun látok cez cievnu stenu.

Napríklad 71-ročný muž s transplantovanou obličkou, u ktorého bola diagnostikovaná choroba COVID-19, zomrel na zlyhanie viacerých orgánov. Po analýze transplantovanej obličky sa ukázalo, že sa vírus replikoval v endoteliárnych bunkách. Zápalové bunky spojené s endoteliárnymi sa našli aj v jeho srdci, tenkom čreve a pľúcach.

Zlyhaním mnohých orgánov trpela tiež 58-ročná obézna žena, ktorá mala diabetes a vysoký tlak a zomrela na zástavu srdca. Aj u nej sa našli zapálené bunky endotelu v pľúcach, srdci, obličkách a pečeni.

Autori štúdie napísali, že pri ochorení COVID-19 sa ako vstup do buniek využívajú receptory ACE2 – enzýmy nachádzajúce sa na vonkajšej stene buniek pľúc, ciev, srdca, obličiek a čriev. Vysvetľuje to, prečo sa COVID-19 prejavuje toľkými rôznymi symptómami.

Šéf amerického zväzu verejného zdravotníctva Georges Benjamin štúdiU považuje za významný prínos k pochopeniu koronavírusi a liečby, pretože sa pri ochorení objavujú komplikácie, ktoré nie sú u striktne dýchacích chorôb bežné.

Podobne kladne štúdiu zhodnotil aj šéf Centra pre zdravotnícke inovácie Russell Medford. „Štúdia opisuje dôkaz o mikroskopickom poškodení a vírusovej infekcii v cievach v početných orgánoch u troch pacientov nakazených vírusom SARS-CoV-2. Zodpovedá to pribúdajúcim vedeckým a klinickým dôkazom, že vírus SARS-CoV-2 môže infikovať a poškodiť okrem pľúc početné ďalšie orgány ako obličky, srdce, črevá a pečeň tým, že poškodí endoteliárne bunky, ktoré pokrývajú vnútornú stenu ciev,“ povedal.

Riaditeľ bostonskej ženskej nemocnice a cievneho centra Mandeep Mehra poukázal na to, že s COVID-19 sa spája „myriády zdanlivo nesúvisiacich príznakov“, ktoré nie sú normálne viditeľné pri nákaze vysoko nákazlivými vírusmi SARS alebo H1N1. „Keď dáte dohromady všetky údaje, ktoré sa postupne objavujú, ukáže sa, že ide zrejme o vaskulotropný vírus, čo znamená, že postihuje cievy,“ povedal.

Než bola táto štúdia publikovaná, vedci sa pozastavovali nad tým, že k bežnému symptómu koronavírusu patria krvné zrazeniny. Mätúce boli nie zrazeniny samotné, ale fakt, že im nezabránilo podávanie látok proti zrážanlivosti krvi a že ľudia mohli zomrieť na mozgovú mŕtvicu.

V máji sa v jednej štúdii objavila informácia, že u 30 percent pacientov s ťažkým priebehom COVID-19 sa objavili nebezpečné krvné zrazeniny.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #vedci #výskum #koronavírus #Covid-19