Proti COVID-19 zrejme môže pomôcť aj vitamín K

Podľa odborníkov je dobré v 'normálnom množstve' jesť napríklad špenát, niektoré syry, vajcia či brokolicu.

10.06.2020 07:23
vitamíny, očistná kúra, výživa Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

Vitamín K by mohol pomôcť v boji proti ochoreniu COVID-19. Tvrdia to holandskí vedci. Podľa nich pacienti, ktorí zomreli alebo sa ocitli na jednotke intenzívnej starostlivosti, mali nedostatok vitamínu, ktorý sa nachádza napríklad v špenáte, vajciach či v tvrdých a modrých syroch. Domnievajú sa, že zmena jedálnička by mohla prispieť v boji proti ochoreniu.

Zamerali sa na pacientov z nemocnice Canisius Wilhelmina v meste Nijmegen. Na projekte spolupracuje aj Ústav kardiovaskulárneho výskumu v Maastrichte. Študovali počas neho 134 pacientov hospitalizovaných s COVID-19 medzi 12. marcom a 11. aprílom, a tiež skupinu 184 zdravých ľudí rovnakého vekového zloženia.

Uviedli, že COVID-19 spôsobuje krvné zrazeniny a vedie k degradácii elastických vlákien v pľúcach. Vitamín K, ktorý sa nachádza v jedle a absorbuje sa v tráviacom trakte, je kľúčový na produkciu proteínov potrebných na regulovanie zrážanlivosti a ochranu proti pľúcnym chorobám.

Odborníci v súčasnosti hľadajú financie potrebné na klinické testy. Vedec Rob Janssen na základe počiatočných výsledkov povzbudzuje ľudí, aby v „zdravom množstve“ prijímali vitamín K. Výnimku však tvoria pacienti, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi. „Máme prostriedok, ktorý nemá žiadne vedľajšie účinky, dokonca sú menšie ako u placeba,“ dodal.

„Radím, aby sme užívali doplnky s vitamínom K. Aj keby nepomáhal pri vážnych prípadoch súvisiacich s COVID-19, je dobrý pre cievy, kosti a pravdepodobne aj pre pľúca. Poznáme vitamín K1, ktorý sa nachádza v špenáte, brokolici, listovej zelenine, čučoriedkach, vo všetkých druhoch ovocia a zeleniny. Vitamín K2 sa lepšie vstrebáva v tele. Obsahujú ho holandské, a musím povedať, že aj francúzske syry,“ prezradil.

Aj japonský pokrm natto obsahuje veľa vitamínu K2 a podľa Janssena by bolo dobré preštudovať jeho ďalšie účinky na zdravie. „V Londýne spolupracujem s japonskou vedkyňou. Podľa nej je pozoruhodné, že v japonských regiónoch, kde často jedia natto, neohlásili ani jedného mŕtveho na COVID-19,“ vyjadril sa.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #brokolica #vajcia #vitamín K #koronavírus #Covid-19